Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

I dag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen och jag har därför tagit fram ett par diagram som illustrerar partiets resultat i EU-valet 2014. På det hela taget gick partiet framåt med 1,3 procentenheter till 5,9 procent. Resultatet innebar att partiet behöll ett mandat i Europaparlamentet. Av dem som röstade på partiet valde hela 48,9 procent att lägga en personröst på förstanamnet Lars Adaktusson. Med undantag för ett småparti (Socialistiska välfärdspartiet) var det rekord i EU-valet 2014.

Om vi ser till resultaten på kommunnivå så finner vi att KD hade starkast stöd i Gnosjö och Mullsjö. Det var dock inte dessa kommuner som partiet gick fram mest i förhållande till 2009 års val, utan det var i Öckerö, Vilhelmina och Årjäng. KD gick fram i hela 280 av landets 290 kommuner. Av de 10 kommuner där partiet backade var det i Götene som tillbakagången var störst, 1,3 procentenheter. Svagast stöd hade dock KD i Bräcke kommun (2,0 procent).

ep_KD_2009_2014_red

Går vi ned på valdistriktsnivå hittar större variationer. Valdistrikt är det geografiska område som tillhör en vallokal. Totalt sett fanns det 5 837 valdistrikt i 2014 års EU-val. Ett genomsnittligt valdistrikt har 1261 röstberättigade. Då valdistrikten är mycket mindre än kommunerna är det inte förvånande att variationerna är större där. Det finns sju valdistrikt där KD inte fick några röster alls. Största stödet fick KD i valdistriktet Åstol i Tjörns kommun. Där fick KD 51,4 procent av rösterna. Det var det enda valdistrikt där KD fick en majoritet av rösterna.

Om man studerar stödet för KD på en karta framträder tydliga geografiska skillnader. I kartan nedan har jag delat in dessa valdistrikt i fem likstora grupper (så kallade kvintiler) efter hur starkt stöd KD hade i dem (klicka på kartan för större bild). Den femte gruppen, som alltså innehåller de 20 procent av distrikten där KD hade starkast stöd, fångar även den in en stor variation: från 7,7 till 51,4 procents stöd för KD.

Fram träder ett mönster som vi känner igen från tidigare val: ett starkt stöd för KD i bland annat Småland och Norrlands inland (se karta för 2010 här). Det förra är knappast någon överraskning (märks kanske även på dialekten på en del ledande företrädare) och det senare är kanske inte heller så förvånande, åtminstone inte för den som har läst Torgny Lindgrens fantastiska bok Norrlands Akvavit. Vi hittar även ett starkt stöd för KD i ett valdistrikt i Kiruna kommun. Det är valdistriktet Kiruna nordost där 15,4 procent röstade på KD. Anledningen är att distriktet rymmer byn Kuttainen där många är laestadianer och lever enligt traditionella värderingar.

KD

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv