Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Jag har tidigare bloggat om nedgången i stöd för Socialdemokraterna sedan 1982. I riksdagsvalet 1982 fick Socialdemokraterna 45,6 procent av rösterna. Partiet nådde även ett bra resultat i valen till kommunfullmäktige, 45,5 procent. Med anledning av att det är Socialdemokraternas dag i Almedalen fick det mig att fundera på hur många kommuner partiet nådde egen majoritet 1982 och om något annat parti också lyckades med det.

Efter att ha studerat valstatistiken har jag funnit att i hela 105 kommuner nådde Socialdemokraterna egen majoritet i kommunfullmäktige 1982. Det enda andra partiet som nådde egen majoritet i någon kommun var Moderaterna och det var i Danderyd. Efter valet 2010 var situationen annorlunda. Socialdemokraterna har fortfarande egen majoritet i en del kommuner men i betydligt färre, 26 stycken för att vara exakt. Moderaterna har å sin sida majoritet i två kommuner: Vellinge och Lomma. Dessutom har Vänsterpartiet egen majoritet i Fagersta. Tiderna har onekligen förändrats.

1982_2010

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv