Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Som jag har skrivit om tidigare här i bloggen så var det en strid mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om det tjugonde mandatet till Europaparlamentet. Antingen skulle Socialdemokraternas Aleksander Gabelic eller Miljöpartiets Max Andersson få åka till Bryssel.

Och vilken spänning det blev! Vi var ett antal valnördar som hängivet följde spänningen på Valmyndighetens webbsida. Klockan 01.30 på natten mot fredagen den 30 maj hade 6223 av 6227 valdistrikt räknats och det tjugonde mandatet låg fortfarande hos S.  Men några minuter senare trillade resultaten från ytterligare 3 distrikt in och mandatet gled S ur händerna. Det blir därmed Max Andersson som får ta plats i Europaparlamentet.

Dessutom visade det sig att valdeltagandet steg ytterligare något och landade på 51 procent, vilket är lite över det mål på 50 procent som demokratiminister Birgitta Ohlsson har satt upp.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv