Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Det svenska EU-valet bjöd på en rad överraskningar (se mitt tidigare inlägg). Nedan ges valresultatet enligt valnattens räkningar (med förändringar i förhållande till 2009 inom parentes.

 Parti Röstandel Mandat
Moderaterna 13,6 (-5,2) 3 (-1)
Centerpartiet 6,5 (+1,0) 1 (-)
Folkpartiet liberalerna 10,0 (-3,6) 2 (-1)
Kristdemokraterna 6,0 (+1,3) 1 (-)
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 24,4 (-0,2) 6 (-)
Vänsterpartiet 6,3 (+0,6) 1 (-)
Miljöpartiet de gröna 15,3 (+4,4) 3 (+1)
Sverigedemokraterna 9,7 (+6,5) 2 (+2)
Piratpartiet 2,2 (-4,9) 0 (-2)
Junilistan 0,3 (-3,3) 0 (-)
Feministiskt initiativ 5,3 (+3,1) 1 (+1)
Övriga partier 0,4 (+0,2) 0
Totalt 100 20

Hur mandaten fördelas inom partierna beror på hur personkryssen fördelas. Det kan följas i den slutgiltiga röstsammanräkningen på Valmyndigheten webbsida. Det är mycket spännande och på vissa håll verkar det bli en jämn kamp.

Men det finns mer spänning som kvarstår. Som den uppmärksamme läsaren Mats Anderbok har upptäckt är kampen mellan S och MP om det sista mandatet stenhård. Det handlar om några futtiga tiondelar. Om andelen röster för S sjunker till 24,2 och MP ökar till 15,4 får partierna samma jämförelsetal. Och jämför vi valnatt med slutresultat 2009 så sjönk S med drygt två tiondelar och MP ökade med närmare två. Så håll koll på den slutgiltiga rösträkningen – det kan bli riktigt spännande!

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv