Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Valresultatet för det svenska EU-valet är snart färdigräknat (se resultat här). I skrivande stund återstår 2 distrikt och de sena förtidsröster som inte räknades i vallokal. Sedan ska länsstyrelserna räkna om rösterna innan valets resultat kan fastställas. Men det handlar om tiondelar som kan komma att justeras. Den största förändringen kommer förmodligen att avse valdeltagandet. Det är nu under valnatten uppe i 48,9 procent och förmodligen stiger det med ytterligare några tiondelar och närmar sig 50 procent, även om vi inte verkar komma över den symboliska gränsen. Fast valdeltagandet förefaller ändå öka med cirka 5 procentenheter, vilket är en i sammanhanget stor ökning.

Valets vinnare är framför allt Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. Miljöpartiet tog ytterligare ett mandat  och blev med 15,3 procent näst största parti. Dessutom verkar de bli största parti i bland annat Stockholms län, Stockholms kommun och Göteborgs kommun. De har även gått starkt framåt på många andra håll, till exempel i Peter Erikssons Kalix (+9,9 procentenheter).

Sverigedemokraterna verkar gå fram med 6,5 procentenheter till 9,7 procent. De vinner mark på många håll, även i Norrbotten där de tidigare har haft svagt stöd,  från 1,9 procent till 8,1 procent. Men de har fortfarande sina starkaste fästen söderut, bland annat i många skånska kommuner.

Feministisk initiativ blev det här valets nykomling. Med 5,3 procent av rösterna kniper de ett mandat. De tidigare EU-valens nykomlingar, Junilistan och Piratpartiet, har inte lyckats omsätta framgången i EU-valet i följande riksdagsval. Det återstår att se om Feministiskt initiativ är mer framgångsrika i det avseendet. Till det som talar för dem finns bland annat att riksdagsvalet inte ligger långt bort i tiden och att de har en mer etablerad och känd partiledare.

Enligt SVT:s Vallokalsundersökning (VALU) fick Miljöpartiet och framför allt Feministiskt initiativ ett starkare stöd bland unga än bland äldre. Däremot förefaller Sverigedemokraterna ha fått ungefär samma stöd i alla åldersgrupper. Tidigare har de framför allt haft ett starkt stöd bland unga, men även i andra mätningar har det framgått att SD har gått framåt jämförelsevis mycket bland äldre.

Valets förlorare är Moderaterna, Piratpartiet och Folkpartiet. Det sistnämnda partiet backar och förlorar ett mandat. Piratpartiet förlorar två mandat och åker ut. Och Moderaterna tappar ett mandat sätter nytt bottenrekord i EU-val med 13,6 procent. Nedgången förefaller vara bred: i starka fästen som Danderyd och Lidingö tappar de 11,3  respektive 10,8 procent.

Piratpartiet hade 2009 ett starkt stöd bland unga väljare och så även 2014 enligt VALU. Moderaterna och Folkpartiet har dock enligt VALU dubbelt så stort stöd bland dem 65 år och äldre än vad de har bland dem under 30 år. Detsamma gäller för Socialdemokraterna och för Kristdemokraterna är skillnaden än större.

En ytterligare förlorare är just SVT:s Vallokalsundersökning (VALU) som hamnade ganska snett i sin prognos. Deras skattningar för alla fyra borgerliga partier var lägre än valresultatet. Och framför allt hamnade de för lågt för Sverigedemokraterna och för högt för Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Skillnaderna är för stora för att det ska vara sannolikt att de beror på slumpen (även om det är möjligt). Det verkar som om de hade ett snedvridet urval som inte räddades av viktningen av resultaten. VALU är en fantastisk källa till kunskap om hur olika grupper röstade och hur väljarna gjorde sina val (här kan man leka med resultaten från VALU). Men frågan är om det är värt att gå ut med skattningar av valresultat två timmar innan vi har de faktiska resultaten, i synnerhet då skattningarna kan vara missvisande. Samtidigt förstår jag att valvakan skulle bli betydligt tråkigare utan en prognos. Förhoppningsvis kommer de också att lyckas bättre med viktningen i höstens val (och då kanske de även viktar redovisningarna för olika väljargrupper istället för att redovisa oviktade siffror).

I takt med att statistiken trillar in kommer det att gå att göra utförligare analyser av valresultatet i EU-valet, såväl i Sverige som på andra håll. Och vi har fortfarande de spännande personrösterna att vänta på – kanske kryssas något oväntat namn in? För de partistrateger som haft en tung dag finns ingen tid att deppa. På tisdag presenteras SCB:s Partisympatiundersökning och då kommer förmodligen fokus att flyttas mot höstens riksdagsval.

Sista opinionsmätningarna, VALU och valnattsresultatet i 2014 års EU-val (när 5835 av 5837 distrikt är räknade).

Novus Ipsos Sifo VALU Valresultat
M 15,0 16,5 18,1 13,0 13,6
C 5,0 6,0 5,3 6,2 6,5
FP 11,1 10,4 8,8 9,5 10,0
KD 6,1 6,3 4,9 5,1 6,0
MP 15,5 13,8 12,5 17,1 15,3
S 25,1 24,9 28,3 23,7 24,4
V 7,1 8,4 6,6 8,1 6,3
SD 6,3 6,9 8,6 7,0 9,7
PP 2,8 1,8 2,2 2,5 2,2
JL 0,2 0,2 0,1 * 0,3
FI 5,4 4,5 4,3 7,0 5,3
Övriga 0,4 0,4 0,2 0,8 0,4
Summa 100 100 100 100 100,0

*=VALU särredovisar inte Junilistan, utan de ingår i övriga partier.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv