Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Klocka 23 ikväll presenterar Valmyndigheten de första valresultaten för 2014 års EU-val. Det kan tyckas snabbt då vallokalerna stänger klockan 21, men faktum är att Valmyndigheten skulle kunna presentera resultat tidigare, men man väntar till dess att alla EU-länders vallokaler har stängt. Och klockan 23 stänger de italienska vallokalerna. Då vissa EU-länder redan har haft sina valdagar kommer många resultat att trilla in på en gång. Om allt går enligt plan ska resultaten gå att se på Europaparlamentets särskilda valsida.

En del vallokalsundersökningar har dock redan presenterats. Klockan 21 lade SVT ut sin vallokalsundersökning VALU. Nedan redovisas resultat från VALU och de senaste opinionsmätningarna.

Novus Ipsos Sifo VALU
M 15,0 16,5 18,1 13,0
C 5,0 6,0 5,3 6,2
FP 11,1 10,4 8,8 9,5
KD 6,1 6,3 4,9 5,1
MP 15,5 13,8 12,5 17,1
S 25,1 24,9 28,3 23,7
V 7,1 8,4 6,6 8,1
SD 6,3 6,9 8,6 7,0
PP 2,8 1,8 2,2 2,5
JL 0,2 0,2 0,1 *
FI 5,4 4,5 4,3 7,0
Övriga 0,4 0,4 0,2 0,8
Summa 100 100 100 100

*=VALU särredovisar inte Junilistan, utan de ingår i övriga partier.

Om resultatet från VALU står sig kommer Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ in i Europaparlamentet och Piratpartiet åker ut. Miljöpartiet blir näst största parti samtidigt som Socialdemokraterna och Moderaterna gör sina sämsta EU-val någonsin. Och om VALU:s resultat står sig understryker det hur pass mycket svårare det är att mäta opinionen inför ett EU-val.

Men det är opinionsmätningar, klockan 23 får vi de första riktiga valresultaten. Därefter kommer resultat att trilla in under kvällen och även under kommande dagar. Men hur resultatet ser ut i stort sett kommer vi att se redan ikväll. Fast spänningen är inte slut där. Personrösterna räknas inte ikväll, utan i den slutgiltiga rösträkningen som inleds imorgon. Först efter att den är avslutad vet vi vilka av partiernas kandidater som får åka till Bryssel.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv