Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Det finns en fantastisk scen i Aaron Sorkins tv-serie Vita Huset: Det är valdag och väljarna beger sig mot vallokalerna. För demokraterna är Kaliforniens 47:e distrikt av särskilt intresse, men de behöver ett mirakel för att vinna det. Deras kandidat där heter Horton Wilde och den lokala kampanjen leds av Will Bailey. Will går ut på en parkeringsplats och försöker i ett sista desperat försök mana fram regn. Detta då de vet att republikaner röstar senare på dagen och ett skyfall kan få dem att stanna hemma i stället för att rösta. Någon högre makt hör Wills böner, himlen öppnar sig och regnet faller ned. Och demokraterna vinner oväntat distriktet.

Att regn skulle ha en inverkan hörs ofta i media, men även inom statsvetenskapen. Det har dock funnits färre rigorösa studier av saken, även om det kommit en del på senare tid. I en av de mer ambitiösa studierna fann tre amerikanska forskare att 25 millimeter regn minskade valdeltagandet i amerikanska val med omkring en procentenhet. En liten men ändå statistisk signifikant effekt (dvs. den beror sannolikt inte på slumpen).

Men gäller det sambandet även i svenska val? Tillsammans med statsvetarna Mikael Persson och Anders Sundell har jag studerat det (se artikel och bloggpost på Politologerna). Detta med hjälp av data från 800 av SMHI:s väderstationer, information om val från och med 1976 och uppgifter om valdeltagande bland hundratusentals röstberättigade. Och vad fann vi? Nada. Vi kunde inte hitta något samband mellan regn och valdeltagande i Sverige.

Vad kan skillnaden i resultat bero på? Tja, vår bästa gissning är att det beror på skillnader mellan Sverige och USA: Vi har olika valsystem. I vissa amerikanska delstater är utgången mer eller mindre given, exempelvis är det ingen som tror att en demokratisk presidentkandidat vinner Alaska. I Sverige har man dessutom goda möjligheter att förtidsrösta och man har hela söndagen på sig att rösta. I USA är möjligheterna till förtidsröstning mindre (även om de har ökat på senare tid) och valdagen är på en tisdag, då många måste hinna med att rösta på väg till eller från jobbet.

Så om det regnar på söndag har det troligen ingen nämnvärd effekt på valdeltagandet. Men om det är strålande sol då? Vi studerade även det och fann inget samband med valdeltagandet. Det är, tack och lov, annat som avgör om folk röstar eller inte i svenska val.

Klassisk regnscen från tv-serien Vita Huset

YouTube Preview Image

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv