Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Väljarbarometrarna duggar tätt och väcker stort intresse. Med sådana mätningar kommer analyser och tolkningar  av förändringar i opinionsstöd (även i de fall då förändringarna är inom felmarginalen och troligen endast ett resultat av slumpen). Fokus ligger oftast på partiernas stöd i förhållande till hur det såg ut föregående månads mätning. Det är måhända naturligt ett valår som detta, med många utspel och flera partier som dansar kring fyraprocentsspärren. Själv är jag av uppfattningen att de riktigt intressanta förändringarna framträder först när man lyfter blicken och studerar något längre tidsperioder.

Jag håller på med en del sådana analyser, både vad gäller innevarande mandatperiod och betydligt längre tidsperioder. Till den senare kategorin hör en analys av förändringar av partiernas stöd i olika delar av landet. Med anledning av första maj bjuder jag därför på ett litet smakprov gällande Socialdemokraterna. I diagrammet nedan visas partiets stöd i riksdagsval 1973- 2010.

s_ri_1973_2010

Det bästa valresultatet under den perioden presterade Socialdemokraterna i riksdagsvalet 1982. Då fick man 45,6 procent av rösterna. Det gjorde att Palme fick statsministerposten och sex års borgerligt styre tog slut. Om vi ser till röstfördelningen i kommuner var det 102 av 284 kommuner där Socialdemokraterna fick en majoritet av de giltiga rösterna (Malmö hamnar precis över den gränsen 50,01 procent av rösterna). Störst var stödet i Älvkarleby där S fick 72,8 procent av rösterna.

I det senaste riksdagsvalet fick Socialdemokraterna 30,7 procent, vilket alltså innebär en nedgång med nästan 15 procentenheter. Antalet kommuner där S fick en majoritet av rösterna sjönk till 26. Störst var stödet i Överkalix, 60,0 procent. Det finns dock 10 kommuner där Socialdemokraterna gått fram mellan 1982 och 2010. Främst Haparanda, där S gått fram med 7,5 procentenheter till 60,4 procent (där är det framför allt Centerpartiet som har gått tillbaka). I Ydre har S stått i stort sett still, men i övriga 273 kommuner har man gått bakåt. Störst har nedgången varit i Värmdö, från 44,0 procent till 17,6 procent. Andra kommuner där S har minskat kraftigt under perioden är Svedala och Sundbyberg.

Hur Socialdemokraternas stöd såg ut i riksdagsvalen 1982 och 2010 illustreras i kartan nedan (klicka för att få upp en större bild). Siffrorna inom parentes anger hur många kommuner som tillhör respektive kategori.

S_1982_2010

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv