Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

I väntan på att Valmyndigheten ska publicera uppgifter om alla partiers valsedlar i höstens val är det värt att ägna en tanke om det val som stundar innan dess: Europaparlamentsvalet den 25 maj. För det valet finns redan uppgifter tillgängliga hos Valmyndigheten. Det är totalt sett 19 olika partier som har anmält valsedlar inför valet. Fyra av dem har endast en kandidat. De stora partierna har anmält betydligt fler. Flest har Centerpartiet och Kristdemokraterna anmält – 43 kandidater vardera.

Det kan tyckas väl tilltaget då de endast fick varsitt mandat i förra valet och det bara är 20 mandat som står på spel för svensk del. Å andra sidan ger det väljarna många kandidater att välja bland. Och i Europaparlamentsval är personröstande betydligt vanligare än i våra övriga val. Detta gör att kandidater längre ned på valsedlarna också har en icke obetydlig chans att väljas in.

En titt på könsfördelningen på valsedlarna avslöjar att den är förhållandevis jämn. Ofta brukar man betrakta en könsfördelning där varken kvinnor eller män understiger 40 procent som jämställd. Med den måttstocken har samtliga åtta partier i riksdagen jämställda laguppställningar, med undantag för Centerpartiet som precis faller under den gränsen. På deras valsedel är 39,5 procent kvinnor. Inte heller Piratpartiet, som sitter i Europaparlamentet nu, klarar gränsen (35 procent kvinnor). Det gör däremot Junilistan, som tidigare har varit representerat i Europaparlamentet. Minst jämställd är dock Feministiskt Initiativs valsedel, där alla nio kandidater är kvinnor.

Nedan har jag, efter kön, färglagt de tio första kandidaterna på dessa partiers valsedlar i valet till Europaparlamentet 2014 (Junilistan och Feministiskt initiativ har endast nio kandidater).

top10

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv