Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Går det att fånga den svenska opinionen genom att undersöka en enda kommun? Det finns fallgropar, men den som vill försöka inför höstens riksdagsval borde genast boka en resa till Kalmar.

I början av 70-talet myntade journalisten Dieter Strand uttrycket ”Som Ljungby röstar, röstar Sverige”. Han hade kommit till den slutsatsen efter att ha studerat hur invånarna i olika kommuner röstat i ett antal riksdagsval. Trots att det var en tid före sociala medier fick uttrycket snabbt spridning. Än i dag kan man höra det dyka upp ibland. Detta trots att uttycket kort efter att det myntades förlorade sin giltighet på grund av kommunsammanslagningarna, som gjorde att Ljungby slogs ihop med andra kommuner och fick en större andel landsbygd. I de delar som tillkom var Centerpartiet mycket starkare, vilket gav en annan röstfördelning i den nya kommunen.

Tanken är kittlande för en opinionsundersökare. Tänk så mycket enklare det vore att hitta en liten stad som opinionsmässigt återspeglade hela landet. Till och med Hollywood har tjusats av den idén. I filmen Magic Town från 1947 spelar James Stewart opinionsundersökaren Rip Smith (för övrigt den enda film jag känner till där en opinionsmätare har huvudrollen). Rips verksamhet går dåligt fram till den dag då han upptäcker just en sådan magisk stad – Grandview. Genom att bara mäta opinionen där lyckas han ta fram träffsäkra valprognoser för det amerikanska presidentvalet.

Om inte Ljungby längre är en svensk motsvarighet till Grandview, vilken svensk kommun är då dagens motsvarighet? Tja, det finns lite olika sätt att räkna, men låt oss välja att för respektive kommun se till hur många procent stödet för de åtta riksdagspartierna i genomsnitt avviker från 2010 års riksdagsval. Då är det mot Kalmar kommun vi ska rikta blicken.* Kalmar är även topp-tre i riksdagsvalen 2002 och 2006. Alltså, ”Som Kalmar röstar, röstar Sverige”.

Bör då opinionsmätare vallfärda till Kalmar inför höstens val? Då dessa topplistor tenderar att variera mellan åren och valresultaten brukar bli jämna, litar i alla fall jag hellre på traditionella opinionsmätningar. Dessutom har filmen en oväntad vändning. När invånarna i Grandview blev medvetna om deras åsikters genomslag började de mer noggrant tänka igenom sina åsikter och läsa på i samhällsfrågor. Den ökade kunskap ledde dock till att åsikterna blev allt mer avvikande. Till slut visade opinionsmätningarna där att en kvinna skulle bli nästa president. Detta ansågs otänkbart och staden blev utskrattad i hela USA. Men kanske kan Hillary Clinton i presidentvalet 2016 ge upprättelse åt Grandview.

——————————————————–
* Ett annat sätt att räkna är att se till den genomsnittliga avvikelsen i procentenheter, då är det Skövde som 2010 låg närmast riksresultatet, något före Kalmar.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv