Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

I slutet av förra året kom boken The Nordic Voter: Myths of ExceptionalismBakom boken står en rad namnkunniga statsvetare som är experter på väljarbeteenden i de olika nordiska länderna. Bland dem finner vi Henrik Oscarsson, Göteborgs universitet, och Åsa Bengtsson, Åbo Akademi (och snart professor vid Mittuniversitetet).

Den som är intresserad av ett smakprov kan läsa en bloggpost av Åsa på London School of Economics (LSE) blogg. Hon förklarar där bland annat att nordiska väljare är inte avvikande på det sätt som myten gör gällande, utan det finns en variation inom Norden som åtminstone är lika stor som mellan Norden och övriga länder i Västeuropa.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv