Annons

Kulturchefsbloggen

Martin Jönsson

Martin Jönsson

CALL GIRL Förtal eller inte förtal? Nu har Mårten Palme anmält filmen Call Girl. Det är utmärkt: då kan vi få ett klargörande i en av årets stora debatter om vad man får påstå i en spelfilm.

Mårten Palmes advokat lämnade tidigare i dag in en förtalsanmälan till Justitiekanslern, som nu ska utreda om åtal ska väckas mot upphovsmännen till Call Girl. Det rör sig i så fall om förtal av avliden, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år, om brottet bedöms som grovt. Till SVTs Kulturnyheterna säger Palme att han btycker att filmen är ”osmaklig och larvig”, men att det ’är ”oacceptabelt att man framför anklagelser om grov brottslighet: Att min far skulle ägnat sig åt pedofili och utnyttjande av en minderårig”.
Call Girl inspireras av den så kallade bordellhärvan på 70-talet. I den förekommer ”Statsministern” som köper sex av en 14-årig flicka. Redan i oktober kritiserade Mårten Palme filmen, innan filmen visats, och sade att anklagelserna om pedofili är ”fullständigt grundlösa”.

I en krönika i SvD den 12 november skrev jag att Call Girl är en feg film: ”Filmen utgör en grov brottsanklagelse, utan övertygande bevisning och är därmed en grov kränkning.” Jag skrev där också så här:
Kan man tolka Magnus Kreppers namnlöse statsminister i filmen som Olof Palme? Ja, tveklöst. Men en intressantare fråga är: kan man inte göra det? Där är svaret lika tveklöst nej. ”Statsministern” är ingen vag symbolfigur. Istället rymmer rollfiguren en rad extremt tydliga tids- och personmarkörer som alla pekar mot ett och samma håll. Det handlar om klädsel, röst, retorik, scener och även direkta citat, som den berömda förlustkommentaren efter valet 1976 om att han nu skulle hem och ”äta pyttipanna”. Ingen som känner till något om Palme kan se ”Call girl” och tro något annat än att det är han som avbildas i filmen.
Några dagar senare såg Mårten Palme filmen och konstaterade då till SvD att ”det är alldeles uppenbart att avsikten är att man ska associera till Olof Palme. De har lagt in mängder av markörer som antyder att det skulle vara han”.
Tryckfrihetsexperten Nils Funcke konstaterade i en SvD-artikel att det finns stora förutsättningar för ett åtal, utifrån utpekandet i filmen.

Efter premiären av Call Girl i november,. där filmen fick bra kritik av bl a SvDs recensent, undvek regissören Mikael Marciomain och manusförfattaren Marietta von Hausswolf von Baumgarten att delta i den alltmer kritiska debatten om filmen. Det var först förra helgen, i en intervju med SvD.s Jan Lumholdt, som Marcimain talade om mottagandet av filmen och kritiken mot den. I intervjun sade Marcimain att han inte ´ångrade något med filmen, men att han beklagade att Mårten Palme tagit illa vid sig. ”Det är jättebeklagligt, tycker jag. Vi kan inte göra så mycket åt det. Man måste ju respektera det. Förstås.”

Marcimain & Co har skäl att vara mer än ledsna inför JKs hantering. Det borde rimligen finnas mycket goda grunder för ett förtalsmål i det här fallet – och intrycket är att filmmakarna förhållit sig alltför naiva inför det hotet.