Annons

Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Augusti är här. På SvD Näringslivs redaktion är vi allt fler som lämnat semesterdagarna och anslutit oss. Mycket händer. Nu är det bara veckor kvar till nästa räntebesked från Riksbanken. Om en dryg månad är det val.

Igår var jag på seminarium på Rosenbad. Finansminister Anders Borg hade bjudit in till konferensen Moving ahead – om tiden efter finanskrisen. En återkommande kommentar från gästerna var dock att krisen inte är över. Det var också Harvardprofessorn Carmen Reinharts budskap – en längre intervju med henne läser du här!

Nu snart 6 år efter att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollapsade finns det en sorts luttrad känsla bland många ekonomer och beslutsfattare. Den luttrade känslan gör också deras åsikter och uttalanden tydligare.

Först ut att tala var Stanley Fischer, relativt ny vice ordförande i den amerikanska centralbankens styrelse. Hans tal är värt att läsas – ni hittar det här.  Givetvis var Fischer försiktig med att kommentera sin syn på amerikansk penningpolitik. Den enkla förklaringen är att han inte behöver skrika för att höras, hans åsikter kommer att spela roll. Det betyder också att varje liten antydning kommer att tolkas om och om igen.

Men Fischer tog upp ett ämne som kan påverka också oss i Sverige ganska konkret. Fischer kom närmast från posten som högste chef för Israels centralbank. Den mest effektiva åtgärden som de vidtog för att bromsa de israeliska hushållens skuldsättning var att begränsa hur stor del av lån som får tas med rörlig ränta. Här hemma har riksbankschef Kerstin af Jochnick lyft samma idé, bland annat vid Riksbankens julimöte.

Även efter valet den 14e september lär de svenska hushållens skulder vara i fortsatt fokus. Räkna med att Fischer och af Jochnicks räntebegränsningar kommer att debatteras vidare. Finansminister Anders Borg har gjort klart att ett amorteringskrav för hushållen står högst på hans agenda. Men den senaste opinionsundersökningen från Sifo pekade i stället på en knapp rödgrön minoritet i Riksdagen. Frågan är vad som står högst på Magdalena Anderssons (S) agenda.

Augusti är här. Snart drar valrörelsen igång på allvar. Vallöftena kommer. Men lyssna också efter det som inte sägs. De partier som vinner valet kommer att behöva fatta både populära om impopulära beslut. Frågan om hushållens skulder kommer att finnas kvar, länge.

 

 

 Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.