Annons

Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Fredrik Reinfeldt lämnar. Beskedet kom alldeles nyss. I morgon ska regeringen lämnar in sin avskedsansökan. Reinfeldt själv går till våren när en ny ledare utses. Finansminister Anders Borg har också gjort klart att han inte kandiderar till Riksdagen, inte heller finansmarknadsminister Peter Norman.

Kanske öppnar nya ansikten för nya samarbeten. Kanske ska inte en S+M regering uteslutas? Det kan bli ännu mer osäkert i världen. Då kan de två stora partierna välja att gå samman.

En sak är säker. Det kommer att ta tid innan vi vet mer om hur Sverige ska styras.

Vad säger då marknaderna? Kronan har under valkvällen försvagats något. Analytiker som nyhetsbyrån Bloomberg har talat med spår en stökig höst. Tar regeringsbildningen lång tid innebär det ökad osäkerhet, och osäkerhet gillas inte på marknaderna.

Kanske blir hösten tjänstemännens? Om politikerna måste kohandla blir det upp till myndigheternas fotfolk att agera.Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.