Annons

Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Jag har just varit med live i webb-TV på svd.se – diskuterade det ekonomiska läget med Pär Magnusson på RBS.

Vi båda resonerade kring hur Riksbankens ränta nära noll påverkar nästa finansminister. Det är ett ovanligt läge när Riksbankens räntevapen nästan är uttömt. Blir det ett sämre läge i Sveriges ekonomi, om Europa går ännu sämre, om krisen mellan Ukraina och Ryssland förvärras, blir det upp till Finansministern att agera.

Pär Magnusson betonade att Riksbankens låga ränta ger Finansministern ett stort spelrum. Landet Sverige kan låna historiskt billigt.

Kanske kommer krona-för-krona att förpassas till byrålådan. Valresultatet är fortfarande oerhört osäkert. Vilken nagelbitare!Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.