Annons

Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Att tala är silver, att tiga är guld. Att tala fort – är det då brons?

Jag talar själv fort, mycket fort. Men i söndagskvällens ekonomidebatt på SVT fanns det flera politiker som kunde få in ännu fler stavelser per minut. Frågan är bara: till vilken nytta?

Om någon av politikerna hade vågat att sänka tempot hade kanske deras budskap kommit fram. Men det kräver en sak till: att de tycker något.

Debatten pågick i 90 minuter. Ni ser hela om ni klickar här (länk till SVT). Mellan minut 26 och 36 (ungefär) skulle hushållens skulder debatteras. Den senaste siffran från SCB visar att hushållen tillsammans har lånat över 2,4 miljarder kronor för bostadsköp. Förändringar vad gäller bolån kommer krasst att påverka många människor. Många av er läsare tycker säkert att jag tjatar om just skuldfrågan men sanningen är att den berör många plånböcker och även hela landets ekonomi.

Vad sa då de åtta?

Många av politikerna använde ordet ”orolig”, det är ingen kioskvältare. Många vill få igång byggandet, ingen kioskvältare det heller. Däremot verkar finansminister Anders Borg ha krattat manegen väl inför ett framtida amorteringskrav. ”Det kan vara en god idé”, sa Miljöpartiets Per Bolund.

Bara Centerpartiets Martin Ådahl nämnde ordet ränteavdrag men han talade samtidigt så snabbt att jag är osäker på om någon hann uppfatta det.

Däremot nämnde ganska många av politikerna ord som ”blocköverskridande majoritet” och ”enhetlighet i Riksdagen”. Impopulära förslag som påverkar många människor kan det nog vara smart att fatta i grupp. Gissningsvis kommer det också någon utredning efter valet, eller kanske den av riksbankschef Stefan Ingves önskade kommissionen?

Men den som vill förutspå hur valet kommer att påverka den egna plånboken gör bäst i att göra en traditionell ”om-ifall-att-analys”.

Själv undrar jag om politikerna kommer att sänka hastigheten på tungan och stämbanden efter valet. När de har krassa besked att komma med. Det återstår att se.Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.