Annons

Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Riksbanken skakade om de svenska hushållen och företagen med den oväntat stora räntesänkningen i juli. Nu är reporäntan nere på 0,25 procent och när de sex högsta cheferna träffas nästa vecka väntas klart mindre dramatik.

Men det betyder inte att lugn och ro stundar. Både Swedbank och SEB:s ekonomer spår att räntan sänks ännu en gång, ner mot 0,10 eller 0,15 procent.

Klart är att inflationen kommer att vara i fokus, under en lång tid framöver. Enligt mina källor ska det också ha varit inflationsprognoserna som låg bakom den stora sänkningen i juli. Krasst räknat var det svårt att få ihop en prognos där KPIF gick mot 2 procent, utan en stor sänkning.

Samtidigt ville riksbankscheferna Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick bara sänka ner till 0,5 procent. Deras reservation har kallats ”grumlig” av tidigare riksbankschefen Lars EO Svensson – hans inlägg på bloggen Ekonomistas läser ni här. 

Dramatiken gäller alltså inte bara penningpolitiken utan också i viss mån relationen mellan de olika cheferna. Ingen annan myndighet i Sverige styrs av 6 olika chefer. 6 olika chefer som varje gång röstar när de fattar beslut, och kan reservera sig om de blir nedröstade.

Över allt styrs också dramat delvis från USA. Den stora utmaningen för många centralbankschefer världen över blir att hantera effekterna när USA en dag ändrar riktning på sin penningpolitik. Någon gång kommer USA:S centralbank Federal Reserve att lämna nollräntan. Frågan är vad som händer då?

Ett ytterligare lästips här är just högsta Fed-chefen Janet Yellens tal från konferensen i Jackson Hole – som ni hittar här. 

På torsdag kablas ytterligare ett räntebeslut ut från Riksbanken. Räntan väntas bli kvar på 0,25 procent. Men mer dramatik kommer, längre fram.  

 Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.