Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

De senaste dagarna har en nyhet om att en nordkoreansk minister ska ha avrättats med granatkastare valsat runt i världens medier, bland annat i Dagens Nyheter. Vad som egentligen har hänt kan ingen veta. Nyheter om Nordkorea är nästan alltid omöjliga att kontrollera på samma sätt som andra nyheter, och det är minst sagt oklart hur de vaga ”sydkoreanska källor” som man refererar till i förbifarten skulle ha fått tag i så detaljerade uppgifter om en specifik avrättning.

Men. Att politiska utrensningar sker i Nordkorea i detta nu, då maktapparaten fortfarande håller på att ställas om efter Kim Jong-ils frånfälle, är relativt väl belagt. Ri Yong-ho avpolleterades offentligt i somras, med hänvisning till sviktande hälsa, trots att nordkoreanska makthavare oftast sitter på sina poster ända in i döden. Många andra har också fått gå, av oklara skäl, och så fungerar Nordkoreas politiska apparat. Intressen, såväl politiska som ekonomiska, kämpar mot varandra i vad som kan sägas likna filmvärldens maffiastrider.

Så har det alltid gått till, och så lär det fortsätta så länge den nordkoreanska regimens modell förblir densamma.

 

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV