Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Generalstabschefen för den nordkoreanska armén, Ri Yong-ho (리영호) (Lee Yong-ho enl. sydkoreansk stavning), har fått lämna alla sina poster. Detta har meddelats av officiella nordkoreanska organ. Anledningen till att den politiska byrån inom Arbetarpartiets centralkommitté vid deras möte i söndags meddelade att de ”släpper Ri Yong-ho från alla hans poster” anges vara hans sviktande hälsa.

(Ri Hyong-ho, till vänster, ler och pekar mot kameran från podiet vid Kim Il-sung torget i Pyongyang, under firandet av Kim Il-sungs 100:e födelsedag den 15:e april i år. I mitten Choe Ryong-hae, vicemarskalk, och till höger, den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un. Foto: AP Photo/Korean Central News Agency via Korea News Service).

Nyheten kommer som en överraskning för många. Ri Yong-ho har nämligen klättrat stadigt i det officiella Nordkorea under de senaste åren, och är en av dem som tros ha stått Kim Jong-un allra närmast under hans väg till makten. Det var i februari 2009 som Ri utnämndes till sin nyligen lämnade post som generalstabschef, under en av de senare årens större ommöbleringarna i den nordkoreanska maktapparaten. Utnämningen av Ri befäste hans position som en av Kim-familjens politiskt allra närmast stående, och som en medhjälpare i processen kring överföringen av makten till Kim Jong-un.

Under 2010 syntes Ri allt oftare som talare och deltagare vid viktiga ceremonier i Nordkorea. Vid den stora tredje partikongressen under sommaren 2010 valdes Ri till viceordförande för den mäktiga centrala försvarskommissionen, Nordkoreas konstitutionellt sett mäktigaste politiska organ enligt 1998 års konstitution (2009 års konstitution innehöll vissa förändringar). Den 25:e april i år ledde Ri en militärparad genom Pyongyang, för att fira den nordkoreanska arméns 80-årsjubileum.

Ri har haft en tydlig plats i kretsen av beskyddare runt Kim Jong-un. Han deltog personligen i begravningsföljet kring Kim Jong-il den 28:e december förra året. Ett tydligare tecken än så på tillhörighet inom Nordkoreas absoluta maktelit kan knappast uppbringas.

(Kim Jong-ils begravningsfölje. Kim Jong-un går vid bilens högra sida, bakom honom Jang Song-taek. Parallellt med Kim Jong-un vandrar den nyss avgångne Ri Hyong-ho. Foto: AP Photo/Korean Central News Agency via Korea News Service, File).

Han har ofta synts vid Kim Jong-uns sida, bland annat då Nordkorea firade 100-årsminnet av nationens avlidne grundare Kim Il-sung, vid högtiden Solens dag den 15:e april i år (se översta bilden), och vid firandet av den också avlidne Kim Jong-ils 70-årsdag, den 16:e februari i år.

(Ri Yong-ho vid Kim Jong-uns sida under firandet av Kim Jong-ils 70:e födelsedag den 16:e februari i år. Foto: AP Photo/Kyodo News)

Skälet till att spekulationerna nu går om huruvida det kanske i själva verket ligger någonting annat än sjukdom bakom Ri:s avgång är att nordkoreanska makthavare av den här rangen inte ofta avgår av hälsoskäl. Vanligt är istället att de behåller sina poster ända fram till sin död. Politiska utrensningar av toppfigurer har förekommit efter tidigare maktskiften i Nordkorea (jag skrev om detta på ledarsidan tidigare i år), och det går inte att utesluta att Ri:s avgång är politiskt eller organisatoriskt motiverad. Men om det ska understrykas att informationen om avgången i nuläget är mycket knapphändig, och att inga som helst slutsatser går att dra om dess vidare betydelse.

(Källor: Yonhap News, North Korea Leadership Watch, Bloomberg)

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV