Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

(Foto: Reuters)

Hemma på mitt skrivbord ligger ett flygblad av plast, samma som det som syns på bilden ovan. På det finns bilder på Kim Jong-il och hans söner, och på Libyens före detta diktator Muammar Gaddafi. Texten handlar om det nordkoreanska ledarskapets lyxliv, i stark kontrast till folkets lidande, och om den arabiska vårens uppror.

Det är sådana flygblad som ligger bakom det senaste nordkoreanska hotet mot Sydkorea. Regimen har lovat att slå militärt mot en gränspaviljong i den sydkoreanska gränsstaden Paju om flygbladen släpps som utlovat nästa vecka.

Jag fick ett sådant flygblad tidigare i år, av en vän som följt med en sydkoreansk aktivistgrupp till den nordkoreanska gränsen. Därifrån släpper de ballonger som sprider flygbladen över Nordkorea. Det säger mycket om Nordkorea att regimen ser sydkoreanska NGO:er som en del av staten. I det totalitära Nordkorea finns själva konceptet, organisationer bortom statlig kontroll, inte ens på kartan.

Vad är det med dessa plastlappar som provocerar regimen i Pyongyang så mycket, kan man undra. Det hela är egentligen mycket enkelt. Den nordkoreanska diktaturens kontroll vilar på en kombination av inhemsk propaganda och en tät informationsblockad. Regimens monopol på att beskriva verkligheten för medborgarna är en nyckel till att hålla folket lojalt och lydigt. Även diktaturer kräver en grad av förtroende mellan medborgare och makthavare.

Flygbladen är små fjäderlätta informationsbomber. Regimens informationsmonopol har hållit alla nyheter om den arabiska våren borta från befolkningen, av rädsla för att de skulle kunna inspireras. Flygbladstexten om ledarnas lyxliv utgör en bjärt kontrast till de vanliga människornas hårda verklighet, och till propagandan som talar om ledarna som folkliga och solidariska. Med detta innehåll manar flygbladen till demokratisering av Nordkorea.

Ingen tror att sådana flygblad kan starta omedelbara uppror. Men de kan plantera långsiktiga frön av misstro mot regimen, precis som det stora inflödet av sydkoreansk kultur över gränsen mot Kina kan göra.

Och de når ut. En vän som rest till Nordkorea tidigare i år berättade för mig att han hittat ett av flygbladen i Kaesong, den största staden i södra Nordkorea, mitt på öppen gata. Nordkoreaner är strängt förbjudna att läsa flygbladen och kan råka mycket illa ut om de ertappas med dem i sin ägo.

Kommer Nordkoreas armé verkligen att våga slå mot Sydkorea på grund av några flygblad? Svårt att veta. Liknande hot har uttalats förut utan att någonting har hänt. Å andra sidan gjordes verklighet av ett liknande hot när Nordkorea besköt den sydkoreanska ön Yeonpyong i november 2010. Den sydkoreanska militären står under stark inrikespolitisk press att besvara Nordkorea resolut. Så, läget är spänt – på grund av några flygblad.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV