Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

(Skärmbild från intervjun, som gjorts av finländska Yle)

Så öppet och direkt har en person från Nordkoreas ledarfamilj aldrig tidigare framträtt för internationell media. Kim Han-sol, barnbarn till Kim Jong-il och son till Kim Jong-nam, intervjuades nyligen i finländsk tv. Länge trodde man att Kim Jong-nam skulle efterträda Kim Jong-il eftersom han är familjens äldste son, men han räknades bort ur spekulationerna efter att han försökte resa in i Japan på falskt pass 2001.

Det är den före detta finländska försvarsministern Elisabeth Rehn som gjort intervjun på plats i Kim Han-sols skola, United World College, i bosniska Mostar. Intervjun finns på Yles webbsida, och är väl värd att se. Nedan följer delar av den information som kommer fram i intervjun.

Han-sol är född 1995 och växte upp i Nordkoreas elitkretsar. Trots det träffade han aldrig sin farfar.

Det finns inte många likheter mellan Han-sol och en genomsnittlig nordkorean. Han har piercade öron och pratar engelska med nästintill perfekt amerikanskt uttal. Han berättar öppet om den isolerade uppväxten i Pyongyang, där han inte kunde få många vänner eftersom familjen var tvungen att hålla ”låg profil”.

När familjen flyttade till Macao började han i internationell skola och fick till och med sydkoreanska vänner: ”det var lite märkligt först”. Han umgicks också med amerikanska skolkamrater: ”dessa [Sydkorea och USA] är länder vi länge har haft konflikter och spänningar med, men vi blev mycket goda vänner. Jag blev bara ännu mer nyfiken, och det var därför jag började på United World College”, säger Han-sol i intervjun.

Han berättar att en sydkoreansk elev börjar på skolan nästa år, vilket Han-seol ser fram emot.

När Rehn frågar Han-sol om hans inställning till regimen är han noga med att understryka att han ”lyssnar på åsikter från båda sidorna” och inte tar någon klar ställning. Han berättar också att det var lite ”awkward” de första gångerna han träffade sydkoreaner, men att de ”steg för steg” började förstå varandra, ”genom att vara i samma klassrum”. ”Ibland brukade vi prata om våra liv ’där hemma’, och då förstod vi hur lika vi är – samma språk, samma kultur, och att det bara är politiska frågor som delar nationen i två”.

Han träffade aldrig sin farfar – Kim Jong-il – men hade gärna velat hinna göra det innan han avled. Särskilt med tanke på all medial uppmärksamhet; ”jag var också nyfiken på honom och ville bara veta vilken sorts person han var”.

Det kanske mest intressanta – och som journalister över hela världen länge drömt om att kunna fråga en person som Kim Han-sol – är samtalet om maktövertagandet i Nordkorea. Han-sol är inte säker på hur det gått till, men konstaterar att hans pappa, Kim Jong-nam, inte är särskilt intresserad av politik. Det är intressant att notera att han genomgående talar om både Kim Jong-il och Kim Jong-un som diktatorer: ”Jag har inte träffat [Kim Jong-un] i verkligheten, så jag vet inte hur han blev diktator, det gjordes ju upp mellan min farfar och honom och jag har inte träffat någon av dem…”

Hans mamma var ”bara en vanlig nordkoreansk medborgare”. Det, tycker Han-sol, har gjort att han kunnat bilda sig en nyanserad uppfattning av Nordkorea, eftersom han kunnat få inblick både i en vanlig familjs liv och i ledarfamiljens. Han understryker att föräldrarna alltid påmint honom om vikten av att tänka på de vanliga människornas liv: ”tänk alltid på folket innan du äter maten framför dig”.

Han-sol säger också att han länge levde hemma hos familjen på sin mors sida – som var som ”vilken familj som helst”, vilket troligen inte stämmer med tanke på ledarfamiljens uppburna umgängeskrets. Det var först senare han fick reda på att han var barnbarn till Nordkoreas ledare.

Han har ”alltid drömt om att en dag komma tillbaka och göra saker och ting bättre” i Nordkorea. Han drömmer om återförening, för att en dag kunna ta bussen till sina kompisar i Sydkorea. Han vill volontärarbeta efter universitetsexamen, och vill ägna sitt liv åt humanitärt arbete.

Intervjun är omkring 30 minuter lång, och består till stor del av vaga svar från Han-sol, som pratar mycket om fredsarbete och interkulturella möten. Troligen var frågorna planerade och granskade i förväg och avsedda att inte vara alltför politiskt känsliga.

Ändå är intervjun intressant. Aldrig tidigare har en medlem i Nordkoreas ledarfamilj pratat så öppet och avslappnat med internationell media, och kommenterat interna förehavanden. För några månader sedan släpptes i och för sig en bok med e-mail som utväxlats mellan Kim Jong-nam och en japansk journalist, utan Kim Jong-nams medgivande. Men intervjun med Han-sol är, trots många vaga svar, ett unikt porträtt av en av människorna i Nordkoreas hemlighetsfulla ledarfamilj.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV