Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

En nordkoreansk flykting och aktivist protesterar mot den sydkoreanska polisens avspärrningar vid gränsen mot Nordkorea. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon.

Förra veckan berättade Nordkoreabloggen om de flygblad som låg bakom Nordkoreas hot om militärt angrepp på Sydkorea. Nordkorea svor att hämnas med angrepp om sydkoreanska aktivistgrupper, till stor del bestående av flyktingar från Nordkorea, genomförde sina planer på att återigen skicka regimkritiska flygblad i ballonger över gränsen mot Nordkorea.

Och Nordkoreas hot lyckades. Sydkoreansk polis spärrade av infartsleder och andra vägar till gränsområdet Imjingak. I vanliga fall behöver man bara ta tåget från Seoul, eller åka någon timme med bil, för att ta sig till gränsområdet. Men under morgonen (sydkoreansk tid) rapporterades motorvägen vara blockerad av betongblock, och polis hindrade alla — inklusive vanliga medborgare, uppger Yonhap — från att ta sig till området.

En av aktivisterna släpper ut flygbladen i protest, nära gränsen mot Nordkorea. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon.

Uppenbarligen tog sydkoreansk militär detta hot på större allvar än många gånger förr då Nordkorea hotat med hämnd av olika slag. Beredskapen har höjts vid gränsen, rapporterar sydkoreansk public service-TV, och boende i gränsområdet mot Nordkorea har beordrats att tillfälligt hålla sig borta från sina hem.

Här kan du se ett inslag i sydkoreanska KBS med bilder från polisens och aktivisternas sammandrabbning vid avspärrningarna (på koreanska).

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV