Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Läsaren Henrik påpekade under gårdagen att det som syns på väggen vid Norrbackagatan 22 inte alls är keruber (se hela blogginlägget här) utan i själva verket är puttis. ”Det är ett vanligt misstag att man benämner dessa små gossar keruber, speciellt i Sverige”, skrev Henrik.

Foto: Johan Lindberg

Jag är långt ifrån expert på detta och började med ett google-svep. Henriks tes lät logisk, men jag har väldigt svårt för att låta ”nätet” vara facit. Jag konsulterade därför en SvD-expert på temat: Clemens Poellinger och han ger följande svar:

”Figurerna är varken keruber eller puttis, som båda är rara mycket snarlika änglar, vanligtvis försedda med vingar och – i förekommande fall – ytterst små könsorgan. Jag skulle påstå att de välutrustade gossarna är ”20-talsklassicistisk skulptural utsmyckning”. Husen byggdes under samma epok som konserthuset och stadsbiblioteket. På 20-talet var det vanligt med klassicistiska eller antika motiv, till exempel grekiska bårder och även hakkorsliknande ornamentik, fauner och nymfer samt även nakna barn. Tänk Pompeji i Vasastan, typ”.

Här en annan fråga från läsaren Sussie Moberg: ”När jag tittade på Rasmus Brandts vinnande regnbågsbidrag i dag la jag märke till två höga vita byggnader som syns så att säga till höger om regnbågen. Funderar på vilka hus det kan vara och när de kom dit? Flyttade från Stockholm för elva år sedan och har inte längre ”stenkoll” på allt som händer i min hemstad (i alla fall inte söder om söder). Vid ett besök i storstaden förra sommaren kunde jag ändå konstatera att det verkar ha byggts väldigt mycket hus de senaste åren, mest fula tyvärr”.

Här är bilden igen:


Svar: Hej Sussie! Tornen är en del av Globen City (se denna länk). Globen invigdes ju i februari 1989 och sedan färdigställdes Globen City successivt under åren därefter – här kan du läsa mer.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni andra några fler kluriga frågor om huvudstaden.

Ta också gärna en titt på en de filmer som vi gjort här på bloggen. Den här handlar om SvD-läsaren Holger Joné var med och byggde Hötorgsskraporna – hör honom berätta till de bilder han tog då:

Du är också välkommen att klicka dig runt och besöka platserna för bloggens filmer och gåtor! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.