Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det har kommit in en hel del läsarfrågor till bloggen och nu tänkte jag passa på att besvara två ur högen:

Frida Larsson är en av flera läsare som har uppmärksammat mig på de två keruberna på Norrbackagatan 22 nära Karlbergs station. Så här skriver hon: ”De ser ju inte kloka ut! Hur kunde någon skapa den typen av konstverk med så enorma könsorgan. Passar inte alls in. Vet du något mer om detta?”.

Svar: Hej Frida! Vi börjar med att visa huset och keruberna så att alla förstår vad det handlar om. Jag var nämligen förbi huset häromdagen och tog följande bilder:

Keruberna i närbild:

Ja, det är förstås bara att hålla med om att keruberna är en aning udda… Men det var faktiskt inte fallet från början (huset byggdes 1926). På bostadsrättsföreningen Fajansens hemsida hittar vi nämligen att förklaringen är ett ”bustrick” under en renovering 1988:

”En påminnelse om 1988 års renovering är kerubernas ändrade fysionomi över porten på Norrbackagatan 22. Det är närmast en tradition att varje gäng byggjobbare gör sina tillägg. I alla händelser gläder det flanörerna och dem som bussköar utanför. Keruberna har blivit kändisar i Birkastan”.

Den här frågan var under några år en stående punkt på Bostadsrättsföreningens agenda. En del ville att keruberna skulle återfå sitt gamla utseende, men så blev inte fallet. Man kan också notera att det inte går att se keruberna på Google street view:

Dagens andra frågan som jag ska besvara kommer från Arne Jansson: ”Jag undrar varför det inte finns något Bastugatan 29? Det finns ju både nr 27 och 31!”

Svar: Hej Arne! Det var uppmärksamt och det stämmer förstås. Orsaken är en nybyggnation: De gamla husen på gatans södra sida var betydligt mindre än de nybyggda och man ville då undvika att numrera om hela gatan. Därför hoppades husnummer 23 och 29 över. Därmed finns bara husnummer 19, 21, 25, 27, 31, 35 och 37 i kvarteret. Här kan du läsa mer om gatans historia.

Det är förstås fritt fram att mejla till mittstockholm@svd.se om ni har några fler frågor om Stockholm, så ska jag göra allt för att hitta svaret.

Rasmus Brandts blev alltså vinnare bland bloggläsarna när det gällde vackraste regnbågsbilden (se samtliga bilder här). Så här såg hans bidrag ut – taget från 20:e våningen på ”gamla skatteskrapan” på Södermalm:

Vi har ju också samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.