Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

Varför så lite rapportering kring Östersjön?

Som en av få svenska journalister har utrikeskorrespondenten Elisabeth Braw intresserat sig för utvecklingen i vårt absoluta närområde. Redaktioner kan satsa hur mycket som helst på att följa skeenden i Långtbortistan på plats, medan det som har direkt bäring på vårt eget säkerhetspolitiska läge inte kommer till allmänhetens kännedom.

Braw gör det symtomatiskt nog inte i något svenskt medium utan i internationella magasin.  I Newsweek (30/3) skriver hon om den ryska kärnvapensatsningen i Kaliningrad, staden där Sverige satsat biståndspengar på att hjälpa Ryssland. (Det senare är en nyhet som jag hittills är ensam om i svenska medier, avslöjad i en kolumn i denna tidning för två månader sedan.)

I World Affairs Journal skriver hon (27/3) om en västoffensiv mot Kremls desinformation som också innehåller nyheter som uppenbarligen inte heller intresserar svenska redaktörer.

Med denna helgläsning tillönskar Säkerhetsrådet sina läsare Glad påsk och ajournerar sig, i hopp om att nya ”påskincidenter” inte ska störa helgfriden.

MATS JOHANSSON

Följ även flödet på min blogg Kommentator.

Om gästbloggen



Säkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.
Fler bloggar