Annons

Säkerhetsrådet

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

I krigets Europa blir lögn sanning också med Orwell som schlager

Anklagelserna mot Fifa för fiffel och båg har varit återkommande tema genom många år. Inför kongressen i veckan gjordes ett tillslag till tillhörande avslöjanden om falt spel. Detta fick dock inte den sittande presidenten Sepp Blatter att ramla ned från piedestalen när det blev dags för omröstning i Zürich om vem som skulle leda Fifa under nästa mandatperiod.

Blatter har utlovat bot och bättring för Fifas del, men få tror att en bock i örtagården är ägnad att röja upp. Reformtrycket ser också väldigt olika ut på olika håll – det är ju uppenbart alla inte trivs lika bra i öppna landskap.

I högen av misstankar finns att Rysslands mutat sig till VM-värdskapet 2022 (ja, detsamma gällde OS i Sotji). Mot den bakgrunden kom det inte som en överraskning att Vladimir Putin ryckte ut till Blatters försvar (som vanligt handlade det en amerikansk konspiration mot Moder Ryssland). Sannolikt ska försvaret betraktas som en bekräftelse.

I själva verket är det verklighetsfrämmande att man från rysk sida inte skulle ha fuskat sig till VM – även om man skulle ha kunnat få det med fair play. Ryssland är genomkorrumperat så det hade varit helt enligt den egna regelboken. Som Karen Dawisha i plågsam detaljrikedom har dokumenterat i boken Putin´s Kleptocracy – Who owns Russia? (Simon & Schuster 2014) är det systemets själva ryggrad. Regeln gäller från botten och upp till toppen – Putin och hans krets med främst gamla kumpaner från tiden i S:t Petersburg.

Kleptokratin hålls uppe av ett alltmer auktoritärt styre (ännu ny lag ska det göra ännu svårare för organisationer i det civila samhället), informationskontroll. Det senaste exemplet är att uppgifter om stupade i specialoperationer beläggs med hemligstämpel även i fredstid – allt för att få stopp på uppgifter om att ryska soldater som stupat i kriget mot Ukraina (några sådana finns ju enligt den officiella ryska versionen inte där).

Systemet kan vara naket brutalt med mord och förgiftningar. Men allra mest är det synligt som en kuliss: Hitte-på, till exempel i form av fuskval och fabricerade åtal för att komma åt oppositionella. Formellt ska allt gå rätt till trots att allt är fel. Så gick det ju också till när Krim annekterades och får man anta framöver när de separerade republikerna i Donbass ska legitimeras.

Systemet lever på desinformation. Därför är det inte bara trist för oss som gillar Eurovision Song Contest, utan också en politisk skandal att arrangören valde att byta ut buropen mot applåder när det ryska bidraget framfördes med sitt budskap om fred, tolerans och hopp om ny start. Det skulle kunna ha framförts av Putin själv. I krigets Europa blir lögn sanning också med Orwell som schlager.

Allt kan bli möjligt i Putins hitte-på-maskin – och det är synnerligen allvarligt.

CLAES ARVIDSSON

 >>> 

Till sist: Åtta svenskar har bannlysts från Ryssland.

 

 

Om gästbloggenSäkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.