Annons

Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

Vi behöver hjältar och optimister

OSLO. Under några dagar i slutet av maj varje år samlas människorättskämpar, dissidenter, företagare, fredspristagare, konstnärer och filantroper för att delta i Oslo Freedom Forum. Den gemensamma nämnaren för denna brokiga skara, hitrest från bland annat Malaysia, Venezuela, Korea och USA, är drivkraften att stå upp mot olika former av förtryck.

Det hela kan verka klyschigt; det finns gott om konferenser som präglas av storartade uttalanden om mänskliga rättigheter och demokrati. I en tid där omvärden allt mer präglas av krig och övergrepp är det lätt att ifrågasätta nyttan av ännu ett rädda-världen-event. I svåra tider ligger cynismen nära till hands.

Vittnesmålen under Oslo Freedom Forum skildrar en värld full av grymhet. En efter en berättar talarna om övergrepp vars ondska är svår att ta till sig. Men mörkret i deras historier är inte kompakt. Berättelserna under OFF präglas ändå av optimism och tron på att förändring är möjlig.

Vi hör Saad Mohseni, medieentreprenör och grundare av Afghanistans första privata radiokanal, berätta hur populärkulturen brukade vara bannlyst i hans hemland; före 2001 tittade noll procent av befolkningen på tv. Idag tittar 60 procent av afghanerna regelbundet på tv och 95 procent lyssnar på radio, till stor del tack vare Mohsenis arbete. Konsumtionen av populärkultur har skyndat på modernisering och attitydförändringar hos afghanerna. I dag kan de följa såväl kvinnliga huvudrollsinnehavare som Afghanistans egen fotbollsliga på tv. Etableringen av media och populärkultur i Afghanistan har enligt Mohseni möjliggjort hundra års utveckling på tio år.

Vi hör också Ji Seong-ho, nordkoreansk flykting och avhoppare. Misären, grymheten och eländet som skildras i berättelsen från hans uppväxt i nittiotalets svältdrabbade Nordkorea lämnar ingen oberörd. Ji Seong-ho har levt i helvetet. Men han har också lyckats fly därifrån, trots sitt handikapp (efter en olycka under uppväxten saknar Ji ett ben och en arm). I dag lever han i Sydkorea och driver en organisation inriktad på att hjälpa nordkoreaner.

Berättelserna under Oslo Freedom Forum visar att en verklighet bortom eländet är möjlig. Inte i alla situationer och inte för alla, men genom en blandning av tur, viljekraft och entreprenörskap lyckas vissa resa sig över förtryck och göra livet bättre för sig själva och många andra.

I en tid när utvecklingen i omvärlden känns hopplös är dessa berättelser särskilt viktiga. Det är nu vi behöver hjältar och optimister som mest.

KATARINA TRACZ är chef för den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld. Hon presenterar inom kort en ny bok om nordisk-baltisk säkerhetspolitik; Fredens hav?

Lästips! Polen är ett seriöst land där försvarspolitiken inte styrs av teaterdirektörers upprop. Ett nästan enigt parlament antog i onsdags den nya försvarsbudgeten som når Nato-normen, 2 procent av BNP./MJ

 

 

Om gästbloggenSäkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.