Annons

Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

Efter buandet mot Ryssland i ESC

Måns Zelmerlöw tog en glädjande seger i Eurovision Song Contest (ESC) och finalen kommer därför att nästa år hållas i Sverige. Efterspelet har dock inte enbart präglats av segeryra och vilken ort som ska få äran att stå som värd för evenemanget. Det har också präglats av Europeiska radio- och tv-unionens (EBU) val att bitvis ersätta publikens burop med applåder.

Sveriges Television ansvarade för sändningen av ESC i Sverige och sände EBU:s produktion som innehöll det man kan uppfatta som en form av censur av publiken, ett sätt att ”frisera” sanningen, det som verkligen skedde på plats.

Public service har ett enormt viktigt publicistiskt och demokratiskt uppdrag, så grundläggande i vår demokrati. Med sin ställning har public service att förmedla innehåll som inte är censurerat och inte är partiskt, särskilt inte i direktsändning. Så skedde inte under ESC; SVT sände inslag som censurerades. Enligt de flesta bedömare kommer systemet att ersätta burop med applåder att användas även under 2016.

SVT bör inte sända censurerat material. Om man accepterar att ersätta burop med applåder befinner man sig på ett sluttande plan. Vad är nästa åtgärd för att vara politiskt korrekt i direktsändning? Denna gång rörde det sig om ett nöjesevenemang. Nästa gång kan det vara något annat: idrott, politik, nyheter…

Lek med tanken att det hade varit ett politiskt evenemang där man i tv-produktionen ersatt burop med applåder – då hade vi spelat i samma liga som Nordkorea och Eritrea.

Som liberal tycker jag att politisk censur inte hör hemma i svensk television. Det är viktigt att understryka att det inte är förekomsten av burop eller SVT:s sändning som jag vänder mig mot; SVT står fritt! Man kan tycka vad man vill om burop eller om de olika bidragen, men att försköna produktionen av politiska skäl ger en mycket bitter eftersmak.

Självklart ska vi politiker inte blanda oss i vad public service sänder. Eller för att använda sig av SVT:s egna ord: ”Den här konstruktionen ger SVT en mycket självständig ställning. SVT ägs varken av staten eller kommersiella intressen och blir på så vis helt oberoende och skyddat från påtryckningar, bland annat i en av de viktigaste uppgifterna, nämligen ´att granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna´” (citerat från SVT:s hemsida).

Det är en viktig debatt att ta. Därför ser jag fram emot en interpellationsdebatt i riksdagen med demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke om hur frågan ska hanteras 2016 när Sverige står som värd för evenemanget. Jag ser fram emot en konstruktiv debatt om en företeelse jag anser inte hör hemma i ett demokratiskt Sverige och Europa.

BENGT ELIASSON är riksdagsledamot (FP) och mediepolitisk talesperson. 

 Lästips! Det blir ”inga dramatiska förändringar i Finlands försvars- och säkerhetspolitik under hans ministerperiod” säger den nye försvarsministern Jussi Niinistö (Sannf) till svenska YLE (28/5). Finlands försvarsförmåga ska höjas, Nato-partnerskapet fortsätta och Sverige-samarbetet fördjupas. En Nato-utredning genomförs för att ge medborgarna fakta./MJ

 

 

 

 

 

Om gästbloggenSäkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.