Annons

Säkerhetsrådet

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Det bästa med valresultatet i Israel är att valrörelsen är över.

Bibi igen, var inte vad jag hade hoppats skulle bli resultatet av det israeliska parlamentsvalet. En gång trodde jag att Benjamin Netanyahu kanske skulle kunna bli en sådan politiker som överraskar positivt genom att oväntat ta modiga beslut. Så har det inte blivit. Nu hade Israel behövt testa en annan ledare.

Att döma av opinionsundersökningarna gick Likud mot förlust i valet. Att röstsedlarna föll annorlunda i valurnorna är inte dock direkt förvånade – sett från de israeliska väljarnas perspektiv.

Det handlar om känslan av hot och utsatthet. Om säkerhet. Om existensen. Och det är ett perspektiv som inte riktigt finns med i den gängse debatten utanför Israel.

Den historiska erfarenheten kan sammanfattas med orden utan ett starkt försvar och viljan att använda det – inget Israel. Och den erfarenheten tillhör tyvärr inte historien.

Visst finns det all anledning att kritisera den israeliska regeringens försök att stjälpa bombförhandlingarna med Iran. Men sett från Tel Avivs horisont är frågan om förtroende för mullorna och kontroller av anläggningar en helt annan dignitet än i, låt oss säga, Arvfurstens palats. Träffbilden ser annorlunda ut, om man säger så.

På samma sätt kan det kritiskt konstateras att Netanyahus vilja att ta förhandlingarna med Abbas vidare, har varit minst sagt kylslagen. Något som också bekräftats genom uttalanden av premiärministern i valkampanjen. Men återigen, sett i perspektiv av krig och växande kaos i regionen ser bilden av en palestinsk stat annorlunda ut än i, låt oss fortfarande säga, Arvfurstens palats.

Så egentligen är valresultatet inte överraskande – ett säkrare val i otrygg tid. Men otryggheten finns förstås kvar. Med en intifada i varande. Med försämrade relationer till Israels vänner i EU och USA. Med…

Kort sagt, det behövs ett omtag i politiken.

Nu är i alla fall valrörelsen över.

Om gästbloggenSäkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.