Annons

Säkerhetsrådet

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Efter en trög start har regeringen Löfven kommit sig i fråga om Ukraina. Tydligheten har ökat. Det är utmärkt. Det är också bra att statsministern på svenskt initiativ i dag är på besök i Kiev, bland annat för att underteckna ett biståndsavtal. Att Sverige har en fast linje i fråga om sanktionspolitiken är dessutom särskilt viktigt i ett läge, när det finns EU-medlemmar som vill gå i motsatt riktning.

Den ryska ambassaden har svarat på Facebook och lagt skulden för kriget i Ukraina på Sverige. Det handlar förstås om att kolportera bilden av att EU:s östliga partnerskap som skurken i sammanhanget och inte det faktum att Putinland med våld insisterade på att vara i kontroll. Det är inget nytt. En gammal vals.

Inte minst är det värt att framhålla vikten av att Löfven ska träffa Krimtatarernas ledare. I skuggan kriget i Östra Ukraina har den ryska annekteringen av Krim glömts bort och indirekt accepteras som ett faktum.

I fråga om Krim har Putin nu öppet tagit på sig krigsherrerollen. I tv har han berättat hur han gav klarsignal till GRU att sätta i gång operation ”gröna gubbar” på Krim omedelbart efter det att president Janukovitj hade fått slänga in handduken i Kiev. Alltså, klartecken. Alltså fanns planerna redan tidigare.

På motsvarande sätt har Putin tidigare tagit på sig beslutshatten i fråga om kriget mot Georgien 2008. Också det var förstås planerat i förväg.

Nu går planerna vidare med utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien. I höstas ingicks ett integrationsavtal med Abchazien och nu väntar ett mer omfattande avtal med Sydossetien på att signeras. Avtalet med en löptid på 25 år stadgar att Sydossetiens försvars- och säkerhetsstyrkor ska integreras med sina ryska motsvarigheter. Samma sak gäller tullväsendet. Lönerna ska subventioneras av Kreml för att ha rysk nivå. Det ska bli lättare att få ryskt pass.

Ett inte osannolikt, till och med troligt, nästa steg är en formell anslutning till den ryska federationen.

Det här är en tänkbar framtidsmodell också på andra håll.

>>>

Till sist: Rysslands president har hedersmedaljerat  Andrej Lugovoj som är huvudmisstänkt för mordet giftmordet på den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko 2006.

 

 

 

 

Om gästbloggenSäkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.