Annons

Säkerhetsrådet

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Same procedure as last truce. Så kan man sammanfatta läget efter Minsk II. Allt tyder på att Ryssland denna gång är inriktat på att skapa en ”landförbindelse” med Krim genom att ta hamnstaden Mariupol.

Putin låter också som vanligt. I en ny intervju i rysk tv sade han att någon apokalyps knappast var trolig i Ukraina, ja, han hoppades i alla falla att den inte skulle inträffa. Och i östra Ukraina skulle normalt liv kunna återinträda bara regeringen i Kiev ville ha civiliserade relationer med den delen av landet.

I vanlig ordning förnekade han att Ryssland var militärt inblandad i kriget i Ukraina, men att väst inte ville se sanningen. Skulden för detta låg på ”mediemonopolet”.

Till standardmanus hörde också talet om nazismen i Kiev.

I Kiev högtidlighölls den 20 februari ettårsdagen av dödsskjutningarna på Majdan. I Moskva genomfördes ett annat slags demonstration med slogans som ”Majdan är en sjukdom och vi ska bota den”. En annan var: ”Vi behöver inte västlig ideologi och gayparader.”

Demonstranterna var en blandning av troende och utkallade. Studenter hade beordrats delta. Detsamma gällde fackligt anslutna. En del fick 300 rubel för besväret och några av dem blev smygfilmade.

I ryska medier råder en kombination av överhängande hot och övermodig krigspropaganda. Den senare ibland med en lite satirisk udd som när en reporter i S:t Petersburg-TV föreslog att Ryssland ska sända stridsvagnar, stridsflyg och kärnvapenrobotar mot huvudstäder i Europa. Det vill säga om västvärldens ledare inte deltar i firandet av segerdagen i maj.

Det satiriska inslaget saknades när en av Rysslands allra mest uppburna journalister, Dimitrij Kiseljov, nyligen påannonserade sitt program på tv-bolagets hemsida med orden ”Putin kan tillintetgöra Nato med ett telefonsamtal”. Det var helt i Kiseljovs vanliga journalistiska stil. Av någon anledning ersattes budskapet av en mer neutral nyhet, men då hade det redan fångats upp. Twitterflödet blev ganska roande.

Annars finns det inte mycket att roas över. Bara växande oro.

Minsk I och Minsk II kommer väl att följas av Minsk III – och fortsatt krig i Europa.

>>>>

Till sist:

Så går det när man ser på rysk tv under en vecka.

Och ännu senare:

Putins plan för Ukraina från februari 2014 som avslöjades i Novaja Gazeta (i engelsk översättning).

Om gästbloggenSäkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.