Annons

Säkerhetsrådet

Mats Johansson

Mats Johansson

 

Morden i Köpenhamn har en lång förhistoria

Det är lätt att tro att terrorattentat i Köpenhamn är något nytt 2000-talsfenomen kopplat till Muhammed-teckningarna, apropå helgens attentat mot mötet där Lars Vilks deltog och skotten mot den judiska församlingen. Vi påminns också om stoppade terrorplaner som attentatsförsöket mot Jyllandsposten i december 2010 som visade sig ha svenska kopplingar; fyra svenskar dömdes.

Men terrorismen i Norden har en längre historia än så, och rör inte bara islamism. Bent Blüdnikow, kulturredaktör vid Berlingske Tidende, gav 2009 ut en över 500 sidor tjock bok med det talande namnet Bombeterror i København – Trusler og terror 1968-1990, som behandlar tiden innan ett begrepp som våldsbejakande islamistisk extremism hade uppfunnits. Förvånansvärt mycket har svenska kopplingar som vi ytterst sällan får beskrivna på ett bra sätt i Sverige.

I boken kan vi läsa att ett bombattentat skedde 1977 mot den indiske ambassadören i Gentofte. Liknande attentat uppges ha utförts i London, Stockholm och Canberra. Blüdnikow påminner oss om de danska och svenska utvisningarna 1977 av Martinez-bröderna, där den danska säkerhetspolisen var fast övertygad om att den i Danmark bosatte Jaime Martinez var utsänd som agent av Fidel Castros Kuba för att skapa ett terror- och spionnätverk som skulle hjälpa europeiska terrorister att underminera västeuropeiska demokratier. Brodern i Stockholm ska enligt mexikansk polis ha börjat sin revolutionära bana med kidnappning och bankrån.

I Sverige känner vi till Kröcher-affären och kidnappningsförsöket av Anna-Greta Leijon, ansvarig för utvisningen av terroristerna som ockuperade västtyska ambassaden 1975. Vi borde koppla ihop den affären med Martinez-saken, eftersom de går in i varandra. Dansk och svensk säkerhetspolis samarbetade tätt och koordinerade gripandena.

Blüdnikow påminner oss om äldre bombattentat i Köpenhamn, i september 1985 mot Danish Kosher Foods och resebyrån Israel Tours. Bara några månader tidigare detonerade två av tre bomber i Köpenhamn. Vid synagogan och Northwest Orient Airlines omkom en person och ett trettiotal skadades. En bomb vid det israeliska flygbolaget El Al detonerade inte. Attentatsmännen kom från Uppsala.

På 70- och 80-talet härjade det som senare skulle döpas till Blekingegade-ligan, en marxistisk hemlig cell som rånade ihop 23 miljoner danska kronor till den palestinska terrororganisationen PFLP, som i sin tur ägnade sig åt flygplanskapningar. Blekingegade-ligans rånarbana avslutades den 3 november 1988 med mordet på en polisman i samband med ett rån av en penningtransport utanför postkontoret på Købmagergade.

De svenska kopplingarna var många. Ligan gjorde inbrott i ett vapenförråd i Flen 1982, något de knappast kan ha utfört utan svenskt bistånd. De planerade även att kidnappa Jörn Rausing i Lund 1985 för att få ut 25 miljoner dollar för honom. Beställaren från PFLP var gift med en svensk läkare bosatt i Lund.

Vad har detta med dagens verklighet att göra? Allt. Därför att den som kan sin historia står bättre rustad. Under tio års tid arbetade i Danmark en kommission med att granska underrättelse- och säkerhetstjänsterna under kalla kriget. Dess ledamöter skulle enligt lag vara ”opartiska och oberoende av de myndigheter och personer vars relation var satt under utredning”. Således nekades en historiker att delta i kommissionen på grund av sin bakgrund inom ett kommunistiskt ungdomsparti.

PET-kommissionens arbete resulterade 2009 i närmare 10 000 sidor och omfångsrika band som belyste KGB:s agent- och kontaktnät i Danmark och rörelser kopplade till underrättelsetjänsten. Granskningen av hur den danska säkerhetspolisen PET övervakat vänsterflygeln visade på smärre överträdelser, men först och främst konstaterades att PET hade övervakat vänstern för lite.

Lena Breitner är journalist och forskar i svenska och utländska arkiv på 1900-talets hemliga verksamheter. Hon bloggar bland annat på tankaromib.  

 

Lästips! I torsdags varnade jag för att det som hände i Köpenhamn i helgen kunde hända både där och här, i en artikel i tidningen Medievärlden om hat och hot. Mer om mördaren Omar i Politiken och i Berlingske.

Om gästbloggenSäkerhetsrådet är en gästblogg hos SvD Ledare och en mötesplats för försvars- och utrikespolitiskt intresserade. Utgångspunkten är att Sverige står inför nya prövningar av militär förmåga och politisk vilja.

Redaktörer är Claes Arvidsson, gästledarskribent och författare, och Mats Johansson, tidigare pol chefredaktör och nu ledarkolumnist, ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Förutom egna kommentarer svarar de för urvalet av inbjudna gästskribenter.