Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

(Skärmbild från Nordkoreas propagandavideo, hämtad från webbsajten uriminzokkiri.)

Den sydkoreanska popartisten Psys låt ”Gangnam Style” har blivit omåttligt populär världen över. I skrivande stund har omkring 267 miljoner människor sett videon på Youtube, och i lördags ordnades en flashmob tillägnad musikvideons dans på Sergels torg i Stockholm.

Naturligtvis har Nordkoreas propagandamakare och apparatchiks inte heller undgått den sydkoreanska poplåtens framfart. För några dagar sedan dök en form av parodi upp på en av den nordkoreanska statens officiella propagandahemsidor, Uriminzokkiri (”vår nation tillsammans”). Videon, som du kan se här, är en parodi på Gangnam Style och riktar sig mot det sydkoreanska konservativa partiets kandidat i presidentvalet i december, Park Geun-hye.

I videons öppningsbild syns Gangnam Style-artisten Psys världsberömda hästridnings-pose, men med vad som ser ut att föreställa en förställd version av presidentkandidat Parks ansikte. I förgrunden visas svartvita bilder från en demonstration under 1970-talets Sydkorea. Texten lyder: ”난 ”유신”을 사랑한다 = nan ”yushin”ul saranghanda = jag älskar ’Yushin’”. Yushin var namnet på den konstitution under vilken Parks far, Park Chung-hee, styrde Sydkorea med järnhand och slog ned all demokratisk opposition.

Han tog makten genom en militärkupp 1961 och dåtidens konstitution begränsade antalet mandatperioder som en och samma president kunde sitta. Men genom en konstitutionell förändring lyckades han vinna även ”valet” (så mycket val man nu kan tala om under en diktatur) 1971. Kort därefter upplöste han parlamentet, förklarade konstitutionen icke-gällande och antog en ny: Yushin.

Den gav presidenten enorma maktbefogenheter, och under Yushinkonstitutionen fanns ingen gräns för antalet mandatperioder som en enskild president kunde sitta. Yushin kom att bli föremål för enorma demonstrationer och ett starkt motstånd i Sydkorea, inte minst bland landets unga generation.

Genom valrörelsen i Sydkorea har Park Geun-hye anklagats för att inte ha tagit tillräckligt kraftigt avstånd från sin fars brutala styre, då tortyr, fängslanden och mordförsök var vanligt förekommande mot dem som vågade sätta sig upp mot makten. Många av dagens sydkoreaner minns Park Chung-hee främst som den som lyfte Sydkorea ur fattigdom och satte igång landets mirakeltillväxt, men många andra minns också det politiska förtrycket, paranoian och rädslan under diktaturen.

Park Geun-hye har fått mycket kritik för att ha relativiserat och ursäktat det politiska förtrycket under tiden då Sydkorea var en militärdiktatur, och först igår gav hon en officiell ursäkt till de som lidit under hennes fars brutala styre.

Det är just denna kritik mot Park Geun-hye som resten av Nordkoreas Gangnam Style-parodi bygger vidare på. I videon är det Park Geun-hye som ”talar”, och den andra bildrutan säger: ”Tala inte illa om 5-16 som en statskupp” (Park Chung-hees statskupp kallas för 5-16-kuppen eftersom den ägde rum den 16:e maj), ”mer än någonting annat var det ju den som gjorde mig till kronprinsessa [till makten – Park har kallats för just ”prinsessa (공주)” på grund av sitt skyddade liv som presidentdotter, red. anm]!”. Och så vidare.

Videon fortsätter med att på olika sätt påstå att Park Geun-hye egentligen skulle tycka att Sydkorea inte alls var så farligt som militärdiktatur, genom att slänga fram påståenden som ”hennes”, på samma sätt. Allting varvat med videobilder från demonstrationer mot hennes fars styre.

Mot slutet återkommer filmen till påståendet ”jag älskar Yushin”, med tilläggen: ”Yushin är min hemstad, min övertygelse och min framtid”. Med andra ord: under Park Geun-hye blir Sydkorea en diktatur, är budskapet.

Och så avslutas det hela med själva pricken över i:et: den hästridnings-posande Psy – med Park Geun-hyes förvridna ansikte – återvänder. En lilafärgad textrad dyker upp. Den lyder: ”난 ”유신 스타일이다 = nanun yushinsutailida = jag är Yushin-style”.

Videon har troligen inte sänts på nordkoreansk tv – ytterst få inom landet torde känna till fenomenet Gangnam Style, då bara en klick i den politiska toppen har fri datortillgång (därmed inte sagt att låten inte smugglats in från Kina och distribuerats olagligt på landets svarta marknader – så kan det mycket väl vara – men det skulle nordkoreanska myndigheter aldrig erkänna öppet).

Den riktar sig förmodligen åtminstone delvis till unga sydkoreaner med vänsterlutning. Faktum är att budskapet i videon inte är helt olikt vissa sydkoreanska karikatyrer med kritisk udd mot Park. Kritiken mot Park Geun-hyes tveksamma historiesyn är alls inte grundlös eller ovanlig – tvärtom har hon ofta beskyllts för att ha en grumlig syn på det förgångna – även om man kan tycka att just Nordkoreas propagandaapparat kanske inte är den bäst lämpade att kritisera andra för brist på demokratisk trovärdighet.

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV