Annons

Nordkoreabloggen

Benjamin Katzeff Silberstein

Benjamin Katzeff Silberstein

Förra veckan resten en grupp riksdagsledamöter från Allianspartierna till Nordkorea för att lära sig mer och skapa sig egna intryck av landet. Besöket gjordes med Johan Linander (C) som delegationsledare, och med på resan var också Roger Haddad (FP), Emil Källström (C), Mathias Sundin (FP) och Caroline Szyber (KD). Jag talade just med Caroline Szyber, nyss hemkommen från Nordkorea.

I dag publicerade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA en artikel om ert besök. Där uppger den koreanskspråkiga versionen att ni träffade Yang Yong-sop (양형섭), vice ordförande för presidiet i det nordkoreanska parlamentet (”folkförsamlingen”), och att ni ”förde ett samtal i en vänskaplig atmosfär”. Hur var det egentligen?

-Nja, det kan man väl inte riktigt säga att vi gjorde, det kändes snarare som att han skällde ut oss. Det hela började bra, och han frågade allmänt om vilka intryck vi hade fått av landet. Det var uppenbart att de ville att vi skulle få ett visst intryck, och han verkade vilja bekräfta detta. Men den bilden regimen vill ge utländska besökare skiljer sig ju från den bild som förmedlas i västerländsk press, och när man från nordkoreanskt håll påtalade detta svarade jag att vi ju har en fri media, vi kan inte säga att vår press ger en felaktig bild av Nordkorea. Då blev han (Yang) upprörd, höjde rösten och hävdade att isoleringen av Nordkorea är västvärldens fel, och att den beror på ”propaganda” och rykten som vår media sprider, att västmedias bild inte alls är sann.

Utländska besökare i Nordkorea måste alltid (med vissa undantag, som kinesiska koreaner från kinesiska gränsprovinser som Yanbian, förf. anm.) resa under regi av regimen. Vad har ni egentligen fått se och göra under er resa?

-Vi har fått se det land som partiet vill visa upp, men det verkar som att de gjorde sitt allra bästa för att tillgodose våra önskemål om att få träffa journalister och titta på jordbruk och sådant. Men nästan alla besök skedde i huvudstaden Pyongyang (där levnadsstandarden är mycket högre än i övriga landet, förf. anm), och allt vi fick se var mönsterexempel. Vi fick ställa alla frågor vi ville, men vi har också fått många frågor om det som västmedia skriver om landet. Åsikten var, från nordkoreanskt håll, precis som Yang Yong-sop framförde, att anledningen till att utländska investeringar inte görs i Nordkorea är vad man kallade för propaganda i västmedia. Men vi framförde att det snarare beror på dåliga villkor för utländska företag, såsom bristen på juridiska ramverk och goda kommunikationer med omvärlden.

Vad har du fått för intryck av Nordkorea?

-Det är ett land där eliten har det väldigt bra, men övriga landet fick vi ju inte se så mycket av. Jag noterade också att det byggs mycket, och att det rent allmänt händer mycket där, men det är ju bara mitt intryck från huvudstaden, som ju skiljer sig mycket från resten av landet.

-Över en middag fick vi också höra mer om den nye ledaren Kim Jong-un, och vid ett annat tillfälle uppgav man att han är 29 år gammal. Man pratade mycket om hur folklig han är, hur han alltid hellre pratar med vanliga soldater än generaler, hellre fabriksarbetare än chefer, och så vidare. Och så hävdade man att han är otroligt duktig på sport: till exempel påstod man att han är en bättre skytt än Nordkoreas landslag, att han är en talangfull simmare och basketspelare, och så vidare…

OM BLOGGENBloggen erbjuder djupare analyser av Nordkorea än vad det reguljära nyhetsflödet hinner med. Förhoppningen är att göra det nordkoreanska samhället mindre mystiskt för dig som läsare. Här finner du framöver nyhetssammanfattningar, kommentarer till aktuella händelser inom och utanför Nordkorea, inlägg om nordkoreansk kultur och kuriosa, med mera.


Jag som skriver här heter Benjamin Katzeff Silberstein, och arbetar som vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet. Jag har följt Nordkorea i ett antal år, både som hobby och professionellt. År 2010 publicerade jag boken "Bilder från Nordkorea" tillsammans med Villy Bergström (Atlas förlag). Fram tills i maj i år bodde jag i Sydkoreas huvudstad Seoul, där jag vid sidan av mina studier i koreanska arbetade som frilansjournalist med Nordkorea som fokus. Bland annat har jag rapporterat från Kinas gräns mot Nordkorea, och besökt den Nordkorea-lojala japansk-koreanska minoriteten i Japan för SvD:s räkning.

Har du kommentarer eller frågor om Nordkorea? Maila mig gärna. Jag finns även på twitter, där en stor del av mina inlägg handlar om Nordkorea. Hör gärna av dig med önskemål om ämnen som bör tas upp på bloggen!

ARKIV