Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Från medvetet kök till smart garderob – här kommer förra lördagens artikel om läget på den medvetna fronten i Sverige.

Tio år efter att diskussionerna om bra råvaror i köket inleddes får det miljösmarta modet status i Sverige. Men nu är det enligt SvD:s Sofia Hedström snarare branschen som styr konsumenterna än tvärtom.

Nyligen var jag moderator för Fashion Talks i Stockholm, i år ett samtal om smarta garderober. Evenemanget blev omedelbart fullbokat – dock inte av allmänheten. Istället var det branschens högdjur som valde att lägga en och en halv timme av sin tid på att lyssna på ett samtal om hållbarhet.
Det här engagemanget visar inte bara på ett medvetet skifte där allt fler i branschen vill ta ansvar, det vittnar också om ett personligt engagemang som tar avstamp i den egna garderoben. Ingen i modebranschen vill längre framstå som girig med gigantisk garderob – och det är därför de nya idealen sprids genom de egna valen. Exempelvis genomförde Victoria och David Beckham nyligen en rejäl utrensning där de sorterade bort tjugo lådor kläder – däribland över hundra par skor från märken som Manolo Blahnik och Jimmy Choo. Bildbevis finns på deras Twitterkonto – när man ska stärka sitt varumärke via sociala medier är nämligen bilder av högar på golvet numera att föredra framför en specialtillverkad Walk in-closet.
Ett annat exempel på att ansvarskänslan för den egna garderoben har ändrat karaktär är svaren som kom in i anslutning till Fashion Talks. Alla lyssnare ombads nämligen berätta om sitt förhållande till den egna garderoben. Majoriteten av de svarande uppgav att de lämnat kläder vidare till en vintage- eller secondhandaffär och hälften att de ägnar sig åt garderobsinventering två gånger per år.
När min bok ”Modemanifestet” – där jag beskriver hur jag genomgår en årslång shoppingdetox – kom ut i Sverige våren 2011 syntes garderober nästan uteslutande i modetidningar när mängd och märken skulle visas upp. De som visade upp att de tvärtom rensade ut kom från miljösidan och fick möjligtvis utrymme i nischade medlemstidningar. Och till skillnad från i andra läder klassades dessutom en grön inställning som politisk.
På bara tre år har attityden förändrats och jag ser just profilerna i branschens hållbara garderobsintresse som en grund till förändring. Trots att mitt hjärta bankar för konsumentmakt verkar det som att den vanliga kunden kommer förändra sitt beteende först när förebilderna gjort det.
I december publicerade Mistra future fashions en studie bland svenskar mellan 16 och 30 år om konsumtionsbeteenden och hållbarhet. Rapporten, som togs fram av professor Wencke Gwozdz på Copenhagen business school, visar att 60 procent av de över tusen tillfrågade lagar ofta eller ibland sina kläder. En överraskande hög siffra eftersom det svenska modet har präglats av slit och släng – kvantitet före kvalitet – och ingen större vits att laga. Rapporten visar också att medelkonsumenten är medveten om miljö och socialt ansvar, men inte alltid handlar därefter. Endast 5,5 procent kan enligt rapporten klassas som en grupp som verkligen agerar. Denna grupp har samtidigt en omsättning i sin garderob eftersom kläderna hos dem byter såväl ägare som utseende – det händer att de syr om plaggen. En stor grupp – 34 procent av de i studien – befinner sig någonstans mitt emellan dessa båda grupper och är nära att börja göra mer miljösmarta val.
Modebranschen har till viss del redan tvingats bli mer medveten. Rapporter visar hur råvarukostnaderna och arbetskraft fortsätter att bli dyrare. Just nu flyttar därför fler och fler etablerade märken fram positionerna, trots att konsumenterna inte riktigt hänger med. Exempelvis jobbar både Filippa K och Nudie på projekt där de undersöker hela tillverkningscykeln och dess miljöeffekter. På Filippa K kallas det FK circle project och är enligt Elin Larsson, som är Corporate social responsibility-ansvarig på företaget, framförallt viktigt internt.
– Det har helt att göra med affärsmöjligheter. Företag som inte ställer om har ingen business i framtiden, säger hon.
Modebranschen tror sig inte ha råd att förpassa det gröna till en tillfällig trend eller en vänsteraktivitet. Det gröna engagemanget har därför snabbats på de senaste två åren – ibland bara i form av en tunn hinna för syns skull, men allt oftare på riktigt. Dessutom har fabrikskatastrofer som den i Bangladesh i april förra året, som krävde över 1100 dödsoffer, skakat om.
Det är intressant att det är modebranschen som står för det gröna engagemanget och att företagen vill att det hållbara tänket ska prägla deras image, medan de svenska konsumenterna inte visar samma intresse. Till skillnad från medvetna matval syns medvetna modeval exempelvis ytterst sällan i sociala medier och det saknas en utpräglad grön köpkraft: flera av områdets pionjärer – som Camilla Norrback och Ekovaruhusets Johanna Hofring – har tvingats slå igen.
För att få till den förändringen som hela modebranschen spår är nödvändig, krävs att det grönas nyvunna status också leder till handling. Och för att det ska ske är det absolut nödvändigt att branschens högdjur rensar ur sina garderober. Det kommer inte ändra modet i sig, men inspirera konsumenter till handling.

Generationsskifte
Det finns en ny generation svenska märken som satsar grönt från början. Ett av dem är Swedish stockings, som drivs av Linn Frisinger och Nadja Forsberg.
Idén att starta ett hållbart strumpbyxmärke kom då Nadja Forsberg hade sett dokumentären ”Glödlampsteorin”, där strumpbyxorna beskrevs som en livlina som man kunde bogsera bilar med och som lämnades in hos skräddaren för lagning. Det var förr – idag slängs strumpbyxor så fort en maska gått.
Duon satte sig in i hanteringen och insåg att även tillverkningsprocessen är skadlig för miljön, bland annat används råolja för framställning av nylon. Insikten fick dem att undersöka om det gick att tillverka strumpbyxor på ett mer miljövänligt sätt – ett ”hästjobb” enligt upphovsmakarna. Efter intensivt sökande hittade de återvunnet nylon i Israel och en fabrik i Ukraina.
– Jag upplever att det är först nu som människor börjat förstå konsekvenserna av sitt handlande. Det är som att rapporterna från media äntligen börjar verka, säger Nadja Forsberg.
Förutom att använda sig av återvunnet material och placera produktionen så nära Sverige som möjligt finns planer på att kunderna ska kunna skicka in sina strumpbyxor för återvinning.
– För oss är företagande ansvar, säger Linn Frisinger.

Om bloggen



Mode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här
Fler bloggar