X
Annons
X

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Helgens artikel om kläder som skadar.

Cancerframkallande och miljöskadliga. Giftiga kläder är ett allvarligt problem, ändå finns dom att köpa i de flesta butiker. Enligt Sofia Hedström blir vi alla modeoffer så länge vi frossar i kläder.

Det började med ett irriterande utslag på låren. Efter tre timmar kliade hela kroppen och hudpartier stod ut likt platåer, när ytterligare tre gått gick det det inte att fungera och jag tvingades gå hem från jobbet. Efter två besök på vårdcentralen, en flaska kylbalsam för att klara natten och ett besök hos en hudspecialist stod det klart att problemet var ett par kemikaliefyllda strumpbyxor från H&M. Efter skräckupplevelsen för åtta år sedan tvättar jag alltid nyinköpta plagg innan användning. De flesta reaktionerna är dock inte lika omedelbara och vår hälsa fortsätter att påverkas i det tysta av de kläder vi konsumerar. Två allvarliga effekter som inte märks av direkt är exempelvis cancer och svårigheter att få barn.

Det produceras 80 miljarder klädesplagg per år – 11 för varje levande person. Bara i Sverige importerades 84 000 ton kläder 2007 och mellan 1999 och 2009 ökade vår konsumtionen av kläder och skor med 53 procent – helt enkelt överväldigande mycket och när jag skrev boken Modemanifestet konstaterade jag att de flesta svenskar idag lider av överviktiga garderober. Vi vet ännu inte effekten av vårt klädfrosseri, men hälsofarorna och miljöskadorna blir alltmer påtagliga och det är ingen tvekan om att alla – oavsett shoppingvanor – blivit modeoffer på 2000-talet. Idag produceras mer textilier än någonsin och kemikalier för fler och fler ändamål tillsätts – antiskynkelmedel, impregneringsmedel och antimögelmedel är bara några av alla medel som numera ryms i våra kläder. Idag kan det exempelvis gå åt hela 4 kilo kemikalier till tillverkningen av fyra t-shirts – ett kilo per tröja. Även om de flesta kemikalier används under produktionen finns kemikalier kvar som en rest i många plaggen – som mina strumpbyxor. Resten som jag råkade ut för gav mig en allergisk reaktion och en tankeställare. Jag önskar att jag likt författaren till ”Where am I wearing?” kunde spåra plagg för att se vilka skador mina strumpbyxor gjort i tillverkningslandet.

Miljöorganisationen Greenpeace gav nyligen ut rapporten Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up där de beskriver hur de testat plagg från tjugo märken som Calvin Klein, Zara och Levi’s och hur alla sålde plagg som innehöll farliga kemikalier. Högst upp på kemikalielistan placerade sig modehuset Calvin Klein – 88 procent av plaggen som testades innehöll kemikalier. Jag som konsument är tacksam över att kläder testas – det underlättar trots allt när man vill undvika kreationer som borde utrustas med dödskallemärkning. Mode är dock ett fritt val och tyvärr kan inte resten av jordens befolkning välja om de vill drabbas av effekterna av andras klädval.
-Idag är det så många kemikalier i omlopp och det är svårt att förutse alla konsekvenser eftersom vi inte vet hur de verkar med varandra. Vi vet dock att 70 procent av Kinas vattendrag redan är förgiftade, säger Annika Jacobson som är chef på Greenpeace i Sverige.

Jag tror inte någon argumenterar emot att kemikalier och föroreningar är omodernt på 2010-talet. Det märks inte minst i modeutbudet. Flera mindre märken satsar helt på att ta fram giftfria kläder samtidigt som de flesta kedjor idag har både en hållbarhetsavdelning och en hållbar kollektion i sortimentet. Ibland rör det sig om ärliga försök till förändring och ibland blir jag som modejournalist bombarderad med information från kedjor som försöker övertyga mig om att de plötsligt blivit gröna när makeovern bara berör några promille av sortimentet. Minimarket är ett modehus som experimenterar med alternativ till kemikalierna – i samarbete med en kvinna i Italien har systrarna Elvestedt utvecklat giftfria sjalar som färgad med lakrits, plommon, vanilj och mint.
-Vi använder en trehundradels vatten än vad som normalt går åt vid färgning. Det känns klockrent att färga med naturliga ingredienser. Förändringen kommer att ske successivt. Det är åt det här hållet vi vill gå, säger Sofie Elvestedt på Minimarket.
Vi konsumenter tjänar på den giftfria trenden och på att modehus experimenterar fram nya metoder att tillverka. Gröna hjärtan eller ej – tillverkningsmetoder har blivit försäljningsargument och kommer att prägla hur vi pratar om mode de närmsta åren. För att öka modetryggheten på riktigt krävs dock en reglering som verkligen avgiftar modebranschen.

Ända sedan min strumbyxchock har jag efterfrågat en fungerande märkning som tydligt informerar mig om jag köper plagg som innehåller gift eller ej. Idag finns tyvärr få EU-regler som begränsar användningen av kemikalier i textilier, dessutom är textilier ofta importerade från Asien vilket gör det svårt för importörerna att kontrollera om plaggen innehåller förbjudna medel. När produktionen sker utanför unionens gränser tillämpas inte heller EU-regler för själva tillverkningen – miljöpåverkan och textilarbetarnas situation beror då helt på landets egna. Frågan har varit uppe i Europaparlamentet och i september nästa år ska en rapport som kan ligga till grunden för en märkning av kläder vara klar. Jag hoppas politikerna vågar fullfölja och ta modet på allvar.

Vi svenskar slänger i genomsnitt åtta kilo kläder i soporna varje år. Även avfallet påverkar miljön och vi blir därigenom aldrig riktigt fria från våra misslyckade modeval. Det bästa vi kan göra är därför att handla färre plagg – så färre kemikalier används – samt köpa kläder som är framtagna på nya sätt för att stimulera ett bättre mode. Vi svenskar är trygghetsnarkomaner, därför blir jag förvånad över att vi gör otrygga modeval och gång på gång släpar hem farliga ämnen till våra egna garderober. Jag hoppas på en reglering av kemikalier, men fram tills dess uppmanar jag till solidaritetsshopping – tänk inte bara på dig själv när du handlar.

Konsumensäkerhet
Det finns åtminstone ett 70-tal olika miljömärkningar av textilier – många fokuserar dessutom på andra miljöaspekter än kemikalier. Några som vägleder konsumenten gällande kemikalier är Svanen, Bra Miljöval och Eco-Label, dessutom Öko-Tex som klassas som den största miljömärkningen av textilier gällande kemikalieinnehåll. Idag finns cirka 90 000 produkter som är Öko-Tex-certifierade.
BlueSign är ytterligare en certifiering – dock endast för syntetfibrer. BlueSign har detaljerade kriterier för vilka kemikalier som används under hela tillverkningsprocessen samt hur de används.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här