Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Just nu pågår haute coutureveckan i Paris och jag har precis sett Chanels visning som förflyttade mig till ett romantisk 60-tal. Fjäderlätta volangkjolar över glittrande leggings, rufsiga hövolmer och platta skor. Min första tanke var Audrey Hepburn. En uttjatad stilikon, men en perfekt referens eftersom kollektionen är gjord för den typen av kvinna som under dagen kan strosa runt i praktiska skor och extravaganta leggings och på kvällen bära upp en flickig blåsa med rosetter. Jag såg ett silverskimrande fodral med rosa korslagda band (som jag tyvärr inte lyckades få med på bild) som skulle passa på oscarsgalan, men annars kändes kollektionen ovanligt vardaglig för att vara haute couture. Vardagscouture ser jag dock inte som något negativt, utan snarare är det spännande att se hur Karl Lagerfeld lyckas med bedriften att göra haute couturen bärbar och verklig om än i ett romantiskt rosa skimmer.

Kjol över byxor

Glittrande leggings och platta skor

Rosa rosetter

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här