Annons

Faktakollen

Karin Thurfjell

Karin Thurfjell

Påstående:

Så här sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i SVT:s Duellen som sändes i söndags, och där han debatterade mot S-ledaren Mona Sahlin:

– Vi har nu lyckats få 270 kommuner, tror jag, av landets 290, att vara en del av mottagandet, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Hur det är:

Enligt Migrationsverkets siffror har bara 168 kommuner idag överenskommelser om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. De kommunerna har antingen startat, ska utöka eller ska påbörja mottagande.

Slutsats:

Siffran som angavs i SVT var helt klart fel. Enligt Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius kände Reinfeldt redan när han sa det att det kanske var fel, och därför la han in ett ”tror jag”.

– Det ska vara 168 eller 170, det vet vi. Det blev något snurrigt där, han slant på tungan. Men han kom själv på att det blev fel, direkt efter debatten pratade vi om det, säger Alenius.

Men Reinfeldt gjorde aldrig något försök att korrigera siffran under tv-programmet, och därför får uttalandet rött ljus.