Annons

Caroline Ringskog Ferrada-Noli i Paris

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

18:e

Hej, det är jag från Paris här. Vi har varit med om dramatiska händelser under loppet inom en vecka. 30 grader i skuggan, 40 grader i solen, turister för utmattade för att köpa glass (källa: min finska vän som extraknäckar på Mövenpick, Notre Dame). Och på det: köldknäpp! En annan underlig glasserfarenhet: Berthillon på île saint louis som anses göra världens godaste glass var isig och dassig. Jag vallfärdade dit över broar. Paris fick ett slags värmeslag.

Det om det. Det var inte så intressant.

Det som däremot får mitt hjärta att _pondering_ är kvällarna. De rymmer så mycket, syréndoften som färdas med varma ljummar vindar. Vinet. He he. Igår var inte en sådan kväll, det regnade och folk tittade anklagande på varandra i metron. Jag var på väg till 18:e, och visst kom jag dit. Där är alla afrikaner och jättesnälla: man får köpa cigaretter och tunnelbanebiljetter och majs på gatorna till ett billigare pris än i affärerna. Château Rouge stoltserar. Det är fett mycket folk. Alla står på gatorna och ba: hänger och skiker.

Jag var där i ett ärende att köpa det vackraste afrikanska tyget. Det finns otroligt många tygaffärer med funky afrikanska mönster, extremt starka färger. Som man kan sy vackra klänningar av. Jag gillar oftast de blåa och gula. Men igår köpte jag påfåglar instängda i en bur-mönstrat. Inne i affären stod gubbar och skrek på varandra. Men färgernas prakt var nästan starkare än mina fördomar. Sen gick jag till en bar ensam och drack vin. Så himla Alberte! Det sista alltså, ej det första. Alberte var nog aldrig Rive Droite, på ”fel” sida om Seine. Alla konstnärer och författare trodde Rive Gauche var the shit för 100 år sedan, och andra sidan är de döda nu. Så bra kanske ändå inte Rive Gauche var.

Här är en lista på bigtime tygaffärer i norra Paris. Montmartre, 18:e med omnejd.Gå dit och sedan dö. Jag rekommenderar å det varmaste den på Rue Doudeauville, där jag köpte tyget igår.