Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Att komma tillbaka till löpning efter hälsporre kräver tid och tålamod. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag har sedan juli besvärats av plantar fasciit (hälsporre reds anm) och har inte sprungit sedan dess. Efter månader av vila från löpningen och rehabilitering av foten känner jag mig nu redo att sakta komma tillbaka till löpningen. Än så länge har jag bara testat att jogga kortare sträckor varvat med promenad en gång och det har känts bra.

Förstår att skynda långsamt är melodin men vet inte riktigt hur. Hur ska jag lägga upp löpåterkomsten för att vänja leder och undvika att jag slår upp min gamla skada? Känner att fotlederna behöver stärkas upp igen, vilka övningar kan jag göra?

/Karin

SVAR:

Hej Karin!

Skönt att plantar fasciiten läkt ut och jag vet att det kan vara långdraget och handikappande. Precis som du skriver så är skynda långsamt en förutsättning för att du ska slippa återfall. Om jag börjar med att svara på frågan om att stärka upp fotleden så kommer jag hänvisa till övningar som varit med vid svaret till en tidigare fråga. Dessa kan du göra 2 gånger/vecka och då antingen i samband med ett löppass eller som enskilt pass.

YouTube Preview Image

Du kan läsa mer om respektive övning under videorutan.

Löpmässigt så handlar det om en långsam ökning av såväl intensitet som distans. Jag har ingen bild av hur mycket du sprang tidigare, din nuvarande status och dina målsättningar vilket gör att jag kommer att undvika att rekommendera specifika distanser eller hastigheter. Börja med 1-2 pass/vecka med minst ett par dagar mellan varje pass. Detta med anledning att det ibland inte visar sig direkt om du gått ut för hårt och smärtan kan komma senare. Upplevd smärta under passet är också ett dåligt tecken. Smärtan är väldigt subjektiv och vi har alla olika smärttålighet och smärttröskel. Så även här är det ditt sunda förnuft som gäller. Öka distansen med maximalt 10% om passet innan kändes bra.

Får du för dig att senare köra långpass, men att du då känner viss osäkerhet eller att du inte litar på din fot, så skulle jag rekommendera att testa tejpning enligt Malmömetoden för att på det sättet avlasta plantar fascian. Detta är en tejpning som många terapeuter kan och känner till.

Jag hoppas detta svarar på din fråga och att du med en bra start kan få en riktigt skön vår i löpspåret. Lycka till!

/Nicklas

Mer läsning om hälsporre:

Har du också en träningsfråga till vår PT Nicklas Lindström? Mejla in den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv