Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

Som ett antal kommentatorer har påpekat finns det rykten om att Gustaf V under den så kallade midsommarkrisen 1941 hotade att abdikera från tronen om inte regeringen lät Division Engelbrecht (egentligen 163:e infanteridivisionen, en stridande division med 14 712 nazityska soldater) färdas med tåg tvärs igenom norra Sverige, från Charlottenberg till Haparanda. Frågan är huruvida detta är ett rykte eller om kungen verkligen hotade att lämna sitt ämbete.

Bakgrunden var följande. Sedan tyskarna lämnat över sin begäran, som ankom kort tid efter det stora generalangreppet på Sovjetunionen (”Operation Barbarossa”) debatterade regeringen, utrikesnämnden och partigrupperna i riksdagen frågan intensivt. Inom borgerligheten var man positivt inställd till Tysklands önskemål. Många socialdemokrater var emot, dock inte statsminister Per Albin Hansson. Utrikesministern, yrkesdiplomaten Christian Günther, var även han för ett ja till Tyskland.

Det var i de interna förhandlingarna i den socialdemokratiska partigruppen som Per Albin Hansson spelade ut kungakortet. Om inte socialdemokraterna slöt upp bakom partiledarens linje skulle kungen abdikera, hävdade Per Albin. För statsministern var abdikationshotet ett effektivt vapen för att skapa rättning i ledet, eftersom han var fullt medveten om att ingen ville ha en abdikationskris mitt under brinnande krig. I vilket fall som helst segrade Per Albin Hanssons linje och regeringen sade ja till Tysklands begäran. Mellan den 25 juni och den 12 juli överfördes infanteridivisionen till Finland, under bevakning av svensk trupp.

Men hade kungen verkligen sagt att han ämnade abdikera? Eller bluffade statsministern (måhända med monarkens goda vilja)? Ingen vet. Per Albin Hansson tog med sig svaret i graven.