Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

Har USA någonsin haft ett kungahus? Frågan dök upp igår. Det till synes självklara svaret är nej, eftersom USA ända sedan nationen grundades under nordamerikanska frihetskriget har varit en republik. Men fullt så enkelt är det inte. Om man räknar med alla de folk som USA har underkuvat finner vi gott om indiannationer med monarkiska system, och om vi räknar med de virrhjärnor som på egen hand har utropat monarkier i USA blir listan ännu längre.

Den mest berömde galningen i sistnämnda kategori är utan tvekan Norton I, som 1859 utropade sig till ”kejsare av dessa Amerikas förenta stater”. Norton I, som var immigrant från England (han hade även levt en längre tid i Sydafrika) hette egentligen Joshua Abraham Norton (d. 1880). Efter att ha förlorat sin förmögenhet blev han om inte tokig så åtminstone synnerligen mentalt obalanserad och började inbilla sig att han var kejsare. Befolkningen i San Francisco uppskattade denne stadens i särklass mest excentriske invånare, och Norton blev snart mycket populär. Hans dekret – till exempel att det skulle byggas en bro tvärs över San Francisco Bay – följdes emellertid inte. (Vissa av hans idéer, däribland bron, blev dock verklighet senare.) Publiken vid hans begravning uppgick till cirka 30 000 personer. I skönlitteraturen har Norton gjort ett bestående intryck. Han inspirerade även till ett känt Lucky Lukealbum, vars ”kejsare” dock inte har några större likheter med originalet i San Francisco.

Av de verkliga monarkier som har underkuvats av USA vill jag särskilt framhäva det hawaiianska, vars slott ännu finns att beskåda. Kungariket Hawaii växte fram i slutet av 1700-talet i samband med kung Kamehamehas erövringar. Under 1800-talet växte både det brittiska och det amerikanska inflytandet i ögruppen. Till slut avsattes den sista regerande drottningen, Liliuokalani, år 1893. Hawaii blev republik, men redan 1898 annekterades öarna av USA. Sedan 1959 har ögruppen status som delstat.