Annons

Küchlers Bryssel

Teresa Küchler

Teresa Küchler

Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta när man hör Fifa-pamparna låtsas vara upprörda över årets minst överraskande nyhet; att Qatar ska ha mutat sig till fotbolls-VM 2022. Deras bestörtning är ett skådespel värt en statyett.

Att Fifa, denna Schweiz-registrerade icke vinstdrivande organisation – som hade överskott på över 4 miljarder kronor åren 2007 – 2010, och som i läckta diplomatdokument från Wikileaks beskrivs som en ”maffialiknande stat” – fuskar tar alla för givet.

För några år sedan lade Belgien och Nederländerna tillsammans ett bud för fotbolls-VM 2018, men förlorade till Ryssland. Flanderns dåvarande idrottsminister Bert Anciaux läckte upprörd Fifas krav på de belgisk-nederländska värdarna. Min Brysselkollega, den brittiske reportern Stephen Gardner, gjorde en analys av godbitarna ur texten, och jag tar mig här friheten att upprepa den:

”FIFA och/eller FIFA:s dotterbolag… ska vara helt undantaget från skatt i Nederländerna… Skatteundantaget är inte begränsat till evenemanget och inte heller tidsmässigt… Undantaget som nämns i detta avsnitt skall omfatta alla intäkter, vinster, avkastning, utgifter, kostnader, investeringar och alla typer av betalningar; kontanter eller andra”.

Kommentar: Jaså kontanter minsann, Fifa.

”Fri import och export av alla utländska valutor till och från Nederländerna, liksom fritt utbyte och omvandling av dessa valutor till US-dollar, euro eller schweizerfranc …”

 Kommentar: Hm – det där är väl frikort för pengatvätt?

 ”Bedräglig marknadsföring … som kan få tredje part att felaktigt tro att produkter eller tjänster är godkända, auktoriserade eller stöttade av FIFA … skall förbjudas i lag.”

Kommentar: Detta är bara en av flera kommersiella verksamheter som FIFA kräver ska vara ”förbjudna i lag”. Men brott och straff bestäms väl av folkvalda regeringar och parlament, eller?

Det är inte konstigt att Fifa valde först Ryssland och sedan Qatar, två stater där kraven säkert vare sig upprör eller låter sig nagelfaras av fri press och opinion. Fifa får ofta genom sina krav: Sydafrika genomförde allt detta inför världscupen 2010.

Om bloggenVälkommen till Teresa Küchlers blogg om EU! Jag skriver om högt och lågt; om lagstiftning och aktuell EU-debatt, men också om rena spekulationer och skvaller som jag hör i min vardag i EU-institutionernas korridorer i Bryssel.

Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?

Mejla till teresa.kuchler@svd.se