Annons

Küchlers Bryssel

Teresa Küchler

Teresa Küchler

UKIP-kampanj 1Det brittiska, EU- och främlingsfientliga partiet United Kingdom Independence Party (UKIP) lanserade i helgen en chock-kampanj inför EU-valet i nästa månad.

Längs landsvägar och på gator och torg  hänger  valplakat med bilder på tiggande östeuropéer som sägs dumpa lönemarknaderna och stjäla brittiska jobb – ja enligt partiet så vill alla Europas arbetslösa människor, inte bara östeuropéerna, ha britternas jobb.

”26 miljoner människor i Europa letar efter arbete. Vems jobb är de ute efter? ” lyder frågan på ett av plakaten, med ett stort finger som pekar rakt på åskådaren. ”Säg nej till massinvandringen”, lyder undertexten.

Partiledaren Nigel Farage, som hoppas på en jordskredsseger för UKIP i EU-valet nästa månad, satsar alltså på ett tryggt, beprövat kort för att locka till sig väljare: främlingsfientlighet (och helt ogrundad sådan: i London skulle inte ett enda hotell eller en enda restaurang gå runt om det inte vore för den främmande arbetskraften, det vet alla som satt sin fot i den brittiska huvudstaden på sistone, och flera studier har visat att Storbritannien hittills tjänat stort på EU-migranterna). Hans belackare satsar dock på humor. Parodier på UKIP-kampanjen sprids nu som en löpeld över sociala medier.

”Rumänerna har större penisar än ni, och de kan få din fru att skratta som hon brukade förr. Säg nej till massinvandringen”, lyder en variant som lagts ut på twitterkontot UkipBillboards.

”Gissa vems barn EU-migranterna vill äta upp?” lyder en alternativ undertext till UKIP-postern med det stora, pekande fingret.

”Östeuropéer kan lägga över 1000 ägg på bara ett år. Hur lång tid tar det innan vi blir överkörda?” frågar sig en tredje.

parodikampanj Eastern Europeans

Men lika mycket som UKIP:s kampanj har fått twittereliten att jubla, så har den fått etablerade politiker att skruva på sig. För även om kampanjen är uppenbart idiotisk (alla arbetslösa i hela Europa väntar knappast på att få invadera Storbritannien för jobba i bar eller städa på hotell – jösses, när det klagas över att det är svårt att få långtidsarbetslösa på exempelvis den svenska landsbygden att flytta närmare jobben…), så är den effektiv. Rädslans anhängare är inte heller särskilt petiga med fakta.

I vintras varnade UKIP för att hela 29 miljoner bulgarer och rumäner kunde komma till Storbritannien vid årsskiftet, då invånare från Bulgarien och Rumänien, precis som andra EU-medborgare, då fick klartecken att flytta och söka jobb var som helst i EU.

Det är bara det att Bulgarien och Rumänien har en total, gemensam befolkningsmängd på 27 miljoner människor.

Om bloggenVälkommen till Teresa Küchlers blogg om EU! Jag skriver om högt och lågt; om lagstiftning och aktuell EU-debatt, men också om rena spekulationer och skvaller som jag hör i min vardag i EU-institutionernas korridorer i Bryssel.

Vill du att en speciell fråga ska uppmärksammas eller har förslag på vad jag ska berätta mer om?

Mejla till teresa.kuchler@svd.se