Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster


FOTO: Scanpix Belinda Olsson tar hem kristallen nästa år.

Kristallen igår blev en ännu större seger för SVT än jag trodde från början. Att det skulle bli storslam var givet när man tittade på de nominerade. Bredden och kvaliteten hos Sveriges Television är uppenbarligen överlägsen de andra kanalerna. TV3, TV4 och Kanal 5 får väl ta hjälp av någon kriskonsult och fundera på vad de gör för fel. Framförallt har de inte Skavlan som visade svenska tittare hur man gör en talkshow. Det är ju knappast så att Fredrik & Filip med sin New York-baserade pratshow på Kanal 5 var nyskapande.

Debatt med Janne Josefsson i spetsen tog hem en av Kristallerna. Nästa år lär hans efterträdare Belinda Olsson göra samma sak. I premiärprogrammet i förra veckan gick hon ut lugnare och pratade långsammare än i Studio Belinda i TV8. I torsdags skrev hon nästan tv-historia när hon lyckades hålla en debatt om Israel-Palestinakonflikten på en relativt lugn nivå. Jag kan inte påminna mig något liknande. Hon borde redan igår ha fått en liten Kristall under tv-prisgalan. Diskussionen handlade om Aftonbladets artikel om påstådd organstöld från palestinier, pressetik, antisemitism och ockupationen.
–Om vi lugnar ner oss lite, sa Belinda Olsson när folk hetsade upp sig. Och det funkade. Hon avslutade med att rikta sig till artikelförfattaren Donald Boström: “Då ser jag fram emot en artikelserie i Aftonbladet där du leder det här i bevis”.
Som sagt, med tanke på tidigare debatter där alla skriker och hatar så var detta en befrielse.

Läs min intervju med Belinda Olsson här.