Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Matthew Fisher, organisten som spelade på Procol Harums världshit A whiter shade of pale 1967, har vunnit en långlivad tvist om royalties för låten. Han stämde sångaren Gary Brooker och Storbritanniens Högsta domstol dömde i hans favör. Tidigare har lägre rättsinstanser både 2006 och 2008 kommit fram till att han har varit med och skrivit låten. Problemet har varit att han 2008 visserligen tilldömdes rättigheterna till låten men inga pengar då han väntat för länge med sin stämning. Nu kan han äntligen få ihop lite stålar eftersom A whiter shade of pale fortfarande är en av 60-talets mest spelade låtar. Konstigt att gamla medlemmar i en världsberömd grupp inte kan dela på inkomsterna utan en massa rättegångar.

Här nedan kan du lyssna på underbara A whiter shade of pale. Du kan också klicka här och läsa min story om låten i serien om 60-talet som pågår just nu med ett nytt avsnitt varje dag.