Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

It must be him med Vikki Carr kom 1967, samma år som Sgt Pepper och en popmusik som formligen exploderade. Just då går hon upp till tredje plats på USA-listan med It must be him, en smörig, sorglig historia om att HAN måste ringa. Och jag fastnade för den av någon anledning, antagligen melodin och att det var så helt annorlunda mot allt annat experimenterande. En sådan där låt som äter sig in. Det var inte riktigt lika illa som när Engelbert Humperdinck släppte Release me och efter ett par tusen spelningar i radion hjärntvättade alla och såg till att Beatles mästerverk Penny Lane/Strawberry Fields forever aldrig nådde förstaplatsen i Storbritannien.
Hur som helst så skrevs It must be him av Frankrikes Gilbert Bécaud, mannen bakom lysande Nathalie. Vikki Carr sjöng så inlevelsefullt att man nästan trodde hon skulle skjuta sig vilken sekund som helst:

I’m not a puppet on a string
i’ll find somebody else someday
that’s when the phone rings, and once again
i start to pray

let it please be him, oh dear God
it must be him , it must be him
or i shall die, or i shall die
oh hello, hello my dear God
it must be him but it’s not him
and then i die
that’s when i die.

69-åriga Vikki Carr är still going strong. Anledningen till att hon tog artistnamnet Vikki Carr är antagligen att hon egentligen hette Florencia Vicenta de Casillas Martinez Cardona. Hon fick sin första hit med He’s a rebel i Australien 1962. Sedan följde tre hits i USA men på 70-talet gick det sämre. Hon kom igen 1980 med albumet Vikki Carr y el Amor, som blev en stor framgång i den latinamerikanska musikvärlden. 1991 vann hon en Grammy för Best Latin Pop Album med plattan Cosas del Amor.

Lyssna här nedan på en liveversion av It must be him från Belgien 1967.

Nästa avsnitt: It’s not unusual med Tom Jones.

Tidigare artiklar i serien om 60-talet: Beatles, Bobbie Gentry, Little Peggy March, Small Faces, Tages, Shanes, Four Tops, Jefferson Airplane, Troggs, Manfred Mann, Doors, Turtles, Jackson 5, Beatles, Beach Boys, Ronettes, Cat Stevens, Mamas & Papas, Nilsson, Spencer Davis Group, Young Rascals, Mascots., Nancy Sinatra, Kinks. Procol Harum, Sly & The Family Stone, Monkees. Move. Lou Christie. Julie Driscoll, Brian Auger & The Trinity. Sam The Sham And The Pharaohs. Lemon Pipers. Harper’s Bizarre. Donovan. Peter & Gordon. Cilla Black. Electric Prunes. McCoys. Dusty Springfield. Klicka här.