Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Lady D’Arbanville med Cat Stevens kom 1970. Jag gillade honom redan 1967 när han slog igenom med Matthew and son och I’m gonna get me a gun. Ett par år senare hade han gått mer åt folkrock-hållet och var en jävel på att få ihop melodier. Lady D’Arbanville är just en sådan omedelbar låt som handlar om hans ex-flickvän Patti D’Arbanville. Den var med på Cat Stevens tredje album Mona Bone Jakon.
Flickvännen upptäcktes av Andy Warhol och medverkade i flera filmer. När hon träffade Cat Stevens jobbade hon som modell. Patti D’Arbanville hörde låten när hon var i New York och förstod att relationen var över på grund av den sorgliga texten. Eller om den är morbid: “My lady D’arbanville, you look so cold tonight. Your lips feel like winter, Your skin has turned to white, your skin has turned to white.”

Jag träffade Cat Stevens 2003 (även om han kallar sig Yusuf Islam nu för tiden). Läs intervjun här med killen som tidigare bott i Gävle.

Nästa avsnitt: Monday, Monday med The Mamas & Papas.

Tidigare artiklar i serien om 60-talet: Beatles, Bobbie Gentry, Little Peggy March, Small Faces, Tages, Shanes, Four Tops, Jefferson Airplane, Troggs, Manfred Mann, Doors, Turtles, Jackson 5, Beatles, Beach Boys och Ronettes.

Här sjunger Cat Stevens Lady D’Arbanville 1970 tillsammans med gitarristen Alun Davies.