Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

FOTO: Scanpix Emmanuelle Chriqui, Adam Sandler och Rob Schneider i Jiddra inte med Zohan

Jag hade precis hyrt Adam Sandler-filmen Jiddra inte med Zohan när den israeliska attacken mot Gaza inleddes. Tänk om ledarna för israelerna och palestinierna kunde sätta sig och titta på den istället för att kasta exploderande saker på varandra och tvångsmässigt ropa Hämnd! Hämnd! Hämnd! I en scen säger Adam Sandler, som spelar Zohan, en före detta israelisk antiterroristagent som numera bor i New York:

– Är det inte säkrare att skicka dit en enda man med minimalt beskydd för att oskadliggöra objektet istället för att spränga halva grannskapet?

Låter som en nycklereplik just nu. Han blir givetvis kär i palestinskan Dalia som spelas av Emmanuelle Chriqui som också varit med i Entourage och O.C. Genren är omöjlig kärlek, och hon utbrister vid ett tillfälle:

– Ingen kommer att vinna. Det måste få ett slut.

Därmed sammanfattar hon hela Israel-Palestina-konflikten. Se filmen, den slutar lyckligt till skillnad från vad som pågår i verkligheten. Och så är It’s a beautiful life med Ace of Base med på soundtracket. Bara en sådan sak.