Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Johan röstades ut ikväll trots alla skrikande fans. Skönt, eftersom Alice satt löst och om hon hade åkt hade tävlingen blivit så tråkigt enkönad att klockorna hade stannat. Nästa år borde de Idolansvariga ändra omröstningen så att juryn får halva makten. Nästa vecka blir det Alice, Kevin och Robin – jag hoppas fortfarande på Kevin och Alice.

Så var kvällen:

Anna Bergendahl blev utröstad förra veckan och därmed är det bara en tjej kvar, nämligen Alice Svensson. Svenska folket tycks älska manliga idoler, även om de sjunger som krattor. Nåja, nu ska vi se om de fyra som är kvar kan åstadkomma en rejäl förbättring idag. Det har varit lite segt på sistone, som om det fattats ett par rejäla gnistor. Inte alls säkert att smått hysteriska Carola kan ändra på detta. Men vem vet, hon kanske kan åstadkomma ett mirakel.
Gamle juryordföranden Peter Swartling dök upp men försvann snabbt, som tur var. Alla idolerna verkar lyriska till Carola, åtminstone i ihopklippt version. Det låter som om de inte talar ur hjärtat utan istället läser i ett noga förberett manus. Där kanske en del av felet i årets program ligger, det är ännu mer tillrättalagt än tidigare (om nu det är möjligt). Mer spontanitet och öppenhjärtighet skulle öka tempot och friktionen.
Nåväl, Johans Palm inledde, hans röst pallade och med massiv kör lyfte den. Dock med en gnutta falskhet. De skrikande fansen måste nog rösta hårt ikväll.

16-åriga Alice Svensson har den där sköna, hesa rösten men de senaste veckorna har hon inte tagit i som hon gjorde i början. Dessutom är hon stelare. Något verkar hämma henne.
Kevin Borg, med sin aldrig sinande entusiasm, valde passande nog Higher and higher av Jackie Wilson. Finns bara ett ord: Final. Eller som jury-Laila sa: “Som en galen sektledare på amfetamin”.
Robin Bengtsson, 17, kom efter Kevin. Han valde Lauryn Hills låt Joyful, joyful. Lite svårt att hålla tonerna i början men juryn tävlade, som vanligt, om att ösa beröm över honom, som om han var en ny Elvis. Carola verkade närmast kär. Juryn hör något som jag och många andra inte uppfattar. Frågan är om det är rösten eller flickidolsutseendet.

Johan Palm testade Tom Petty och det var ett väldigt bräkande. Men tjejerna skrek, särskilt en som tog i som om det var en gammal Beatlesfilm vi tittade på. Johans utstrålning är helt fascinerande.
Alice valde att sjunga som Beyoncé i Independent woman och det här var mycket bättre. Väldigt mycket bättre.
Kevin lekte Michael Jackson och det verkar inte finnas något som Kevin inte klarar av.

Sist ut var Robin med Whitney Houstons My love is your love, han sjöng och juryn blev extatisk. Finns inte mycket mer att säga, killen är inte värd all beröm som öses över honom. En ny Markus Fagervall-vinnare kanske? Stjärnor på is, nästa!